Uluslararası LNG İthalatçıları Birliği’nin açıkladığı rapora göre 2021 yılında 44 ülke LNG ithalatı yaparken 19 ülke ise LNG ihracatı gerçekleştirdi. Küresel (sıvılaştırılmış doğal gaz) LNG ithalatı 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,5 oranında artış gösterdi ve 372,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. İthalatın oranı ise yüzde 36,6 yani 136,3 milyon oldu ve kısa dönemli, spot sözleşmelerle hayata geçti. İlgili rapor LNG ithalatında yaşanan artışın karantina sonra ekonomik toparlanmasından kaynaklandığını ve kömürden gaza geçişin devam etmesinden dolayı olduğunu belirtiyor. 

PİER EIS ENERJİ İZLEME SİSTEMİ İLE DÖNÜŞÜM PİER EIS ENERJİ İZLEME SİSTEMİ İLE DÖNÜŞÜM

ÇİN İLK SIRADA YER ALDI 

Rapor küresel LNG talebinin yüzde 73'ünün Asya kıtasındaki ülkelerden geldiğini ortaya koydu. En büyük ithalatçının Çin olduğunu belirten rapor, 79,3 milyon tonla küresel piyasanın en büyük ithalatçısı olduğunu gösterdi. Çin’i ise 74,3 milyon ton LNG ithalat ile Japonya izledi. Çin'in hükümet politikası olarak belirlediği temiz hava sahasına erişim için kömürden doğal gaza yönelmesi de ithalat artışında etkili oldu.

TÜRKİYE DEPOLAMA ALANLARINI AKTİF KULLANIYOR 

Türkiye, geçen yıl 4,3 milyon tonu Cezayir'den ve 1 milyon tonu Nijerya'dan olmak üzere 10 milyon ton LNG ithal etti. LNG alınan diğer ülkeler ise Ekvator Ginesi, Norveç, Mısır, ABD ile Trinidad ve Tobago olarak kayıtlara geçti. Türkiye'nin yıllık 5,9 milyon ton kapasiteli Marmara Ereğlisi LNG Terminali ve yıllık 4,4 milyon ton kapasiteli Egegaz LNG Terminali olmak üzere karada kurulu iki LNG ithalat terminali bulunuyor. Ayrıca İzmir Aliağa'da özel sektöre ait bir yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) aktif olarak kullanılıyor. İkinci FSRU Ertuğrul Gazi de Hatay Dörtyol'da hizmet veriyor. (AA)