Tüpraş 2021 senesinin dördüncü çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını duyurdu. Şirket, senenin dördüncü çeyreğinde %98’lik kapasite kullanımıyla 7 milyon ton üretim ve 7,7 milyon ton satış yaptı. Böylece Tüpraş, 2021 senesinde toplam 25,1 milyon ton üretim ve 27,6 milyon ton satış ile 151 milyar TL ciroya  erişti. 

Modernizasyon ve enerji verimliliğine yönelik yatırımlarına devam eden Tüpraş, 2021 senesinde %55’i sürdürülebilirlik hedefine yönelik olmak üzere toplam 1,3 milyar TL’lik yatırım harcaması yaptı.

Yılın son çeyreğinde, OPEC+ ülkeleri, arz kontrolünü gevşetmeye yönelik aldıkları kararı korurken Omicron varyantının küresel petrol talebine ilişkin yarattığı belirsizlik ve ABD'nin stratejik petrol rezervlerini kullanacağına yönelik açıklamalar, Brent ham petrol fiyatında dalgalı bir seyre yol açtı. Brent ham petrol fiyatı Eylül ayı sonu itibarıyla geldiği 78,8 $/v seviyesinden, çeyrek içinde dalgalı bir seyir göstererek seneyi  77$/v seviyesinde noktaladı.

Dördüncü çeyrekte, Avrupa’daki rafinerilerin bakımları nedenyile arzdaki kısıntılar ve  Omicron varyantının etkisine karşın güçlü seyreden talep profili yanında yükselişini sürdüren enerji maliyetlerinin ürün fiyatlarına yansıması sonucunda benzin, motorin ve jet ürün marjları güçlü seyirlerini devam ettirdi; her üç ürünün marjı da Aralık ayı içerisinde pandemi öncesi dönemlerindeki seviyeleri yakaladı. 

Son çeyrekte ürün marjlarındaki yükseliş ve güçlü satışlar şirketin faaliyet kârını desteklerken, doğalgaz maliyetlerindeki artışlar, rafinaj faaliyetlerindeki iyileşme üzerinde sınırlayıcı bir etkiye yol açtı. Brent ham petrol fiyatındaki artışa bağlı olarak oluşan stok kârının etkisi ile Tüpraş yılın dördüncü çeyreğinde 669 milyon TL vergi öncesi kâr kaydetti. Şirketin 2021 yılı vergi öncesi kârı ise 2,2 milyar TL şeklinde gerçekleşti.

Disiplinli ve etkin finansman politikaları ve iyileşmeye devam eden faaliyet kârlılığıyla güçlü bilanço korunurken, finansal performans rasyoları bakımından da pandemi öncesindeki seviyelere erişildi. 

KARBON AYAK İZİ AZALTMANIN YILLIK MALİYETİ KARBON AYAK İZİ AZALTMANIN YILLIK MALİYETİ

Kurulduğu günden beri Türkiye’de enerjinin öncüsü olan Tüpraş, 24 Kasım 2021 tarihinde “Stratejik Dönüşüm Planını” duyurdu. Şirket, enerji sektörünün geleceğinde de liderliği hedefleyen planı doğrultusunda yeni enerji kaynaklarına yönelik yatırımları ve enerji verimliliği projelerinin de desteğiyle, 2030 yılı itibarıyla faaliyetlerinden kaynaklanan karbon salımını, 2017 senesine kıyasla yüzde 27 oranında azaltmayı, 2050 yıılnda ise karbon nötr olmayı taahhüt etti. Tüpraş, 2022 senesinden 2050’ye kadar olan yol haritasını belirleyen Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında Sürdürülebilir Rafinaj, Biyoyakıtlar, Sıfır Karbonlu Elektrik ve Yeşil Hidrojen olmak üzere dört iş alanına yoğunlaşacağını açıkladı.

Tüpraş, ülkemizin akaryakıt ihtiyacını karşılama görevini yerine getirirken enerji sektörünün geleceğinde de liderliği hedeflediği dönüşüm yolculuğu boyunca, tüm faaliyetlerini emniyetli işletme anlayışıyla yerine getirmeye odaklanarak, yetkin insan kaynağı ve küresel rekabet gücüyle hissedarları, iş ortakları, tüm paydaşları ve ülkemiz için katma değer oluşturmayı sürdürecek.