1996 yılında Makine Mühendisi Abdürrahim Arslan tarafından kurulan Dizayn Optimum Mühendislik Firması’yla 2016 yılında Harun Dumanlı ile grup ortaklık firması olarak faaliyetlerine başlayan Optimum Mekatronik Otomasyon firması, gerçekleştirdiği yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. 

Son dönemde hayata geçirdikleri çatı üzeri güneş enerji santrali projesini Optimum Mekatronik Otomasyon Kurucu Ortak Abdürrahim Arslan ve Optimum Mekatronik Otomasyon Kurucu Ortak ve Genel Koordinatörü Harun Dumanlı ile konuştuk. Arslan ve Dumanlı, enerji tüketimleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Faaliyet gösterdiğimiz sektörde en yoğun enerjiyi talaşlı imalat ve kaynak makineleri kısmında tüketiyoruz. Yıllık ortalama 600.000 kWh enerji tüketimi gerçekleştiriyoruz. Hayata geçirdiğimiz çatı üzeri güneş enerji santrali projesiyle tükettiğimiz enerjinin yüzde 60’ını kendimiz üreteceğiz” 

Firmanızın kuruluşundan ve sektördeki faaliyetlerinizden kısaca bahsedebilir misiniz? 

Optimum Mekatronik Otomasyon Firması, 1996 yılında Makine Mühendisi Abdurrahim Arslan tarafından kurulan Dizayn Optimum Mühendislik Firması’yla 2016 yılında Harun Dumanlı ile grup ortaklık firması olarak faaliyetlerine başlamıştır.

Dizayn Optimum Mühendislik Firması kuruluşundan bugüne kadar ağırlıklı olarak buzdolabı sektörüne özel Gövde ve kapı plastiği termoform kalıpları ve poliüretan kalıpları üzerine çalışmıştır. Bu kalıpların tasarım ve imalatında Türkiye de açık ara lider olan şirket geniş bir kalıp ihracat müşteri portföyüne de sahip olmuştur.

İçinde bulunduğumuz çalışma ve rekabet ortamında, müşterilerimizin gereksinim ve beklentilerine uygun ürün ve hizmeti verebilmek, inovatif projeleri optimum bir şekilde sağlayarak, stratejimizi değiştirmeden bu yolda doğru adımlarla ilerleyerek, müşterilerimizin hayallerini öğrenip onların terzi usulü isteklerini yerine getirebilmek adına aynı çatı altında  Dizayn Optimum Mühendislik ve Optimum Mekatronik Otomasyon Firmaları, Makine, Proses ve Emniyet Otomasyonları, Robot teknolojileri Görüntü işleme, VR (Virtual Reality) Teknolojisi, SCADA sistemleri, Endüstri 4.0 uygulamaları gibi faaliyetler ile yoluna devam etmiştir. Her geçen gün bu alanlarda anahtar teslimi projelerle büyümekte olan Optimum Mekatronik; gelişen teknolojiyi de yakından takip ederek müşterilerine edindiği bilgi birikimini ve tecrübelerini aktarmaktadır. Beyaz eşya sektörü başta olmak üzere, otomotiv, gıda, paketleme vb işler faaliyet alanlarımız içerisindedir. Siemens, Festo, Pilz, Mitsubishi, Phonenix Contact gibi, dünya genelinde önde gelen markaların gelişmelerini yakından takip ederek müşterilerimizin de bu alanda teknolojik gelişmelerine katkıda bulunmaktayız.

Faaliyet gösterdiğiniz sektörü enerji tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? En yoğun enerjiyi hangi proseslerde tüketiyorsunuz? 

Makine ve kalıp imalat sektöründe faaliyet göstermekteyiz, proje aşamasında enerji tüketimlerimiz ağırlıklı olarak talaşlı imalat makineleri (CNC, Freze vb), kaynak makineleri, Montaj makineleri, Makine testleri, iklimlendirme gibi alanlarda baş göstermektedir. En yoğun enerji, talaşlı imalat ve kaynak makineleri kısmında tüketilmektedir.

Enerji verimliliği projeleri son dönemde üretici firmaların odağındaki bir konu. Siz enerji verimliliği ile ilgili nasıl bir strateji izliyorsunuz? 

Projelerimizi hataları en aza indirgeyerek tasarlıyoruz bu şekilde gereksiz insan ve makine çalışmalarını önlemiş oluyoruz. İklimlendirme konusunda gerekli izolasyonlarımızı sağlıyoruz, Hava kaçaklarını önlemek amacı ile kaçak kontrolleri yapıyoruz, Suyumuzu (Sondaj ve termosifonları daha az kullanmak amacı ile) tasarruflu kullanmaya özen gösteriyoruz.

Son dönemde hayata geçirdiğiniz çatı üzeri güneş enerji santrali projeniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Projenin toplam kurulu gücü nedir?    

Çatı üzeri enerji santrali projemizde, Elin Sirius marka monokristal güneş enerjisi paneli, Huawei marka ONGRID Invertor kullandık, Sistemimizde 2 adet çift yönlü elektrik sayacı (karşılaştırma yapabilmek amacı ile) kullanılmıştır.  Enerji santrali projemizin kurulu gücü, 400kVA trafo gücümüze oranla 240 kW nominal güce karşılık gelecek şekilde toplam 284,4 kW’tır.

Fabrikanızın yıllık enerji tüketimi hakkında bilgi verebilir misiniz? Güneş enerji santrali ile yıllık tüketiminizin yüzde kaçını üretmeyi planlıyorsunuz? 

Fabrikamızın yıllık enerji tüketimi yaklaşık 600.000 kWh’tir. Kurulu güneş enerji sistemimiz sayesinde yıllık ortalama tüketimimizin yüzde 60’ını karşılayabiliyoruz. 

Projenin anahtar teslim kurulum hizmeti konusunda destek aldığınız firma oldu mu? Projede kullandığınız teknik ekipmanlardan ve özelliklerinden kısaca bahsedebilir misiniz? 

Projemizin anahtar teslim kurulum hizmeti konusunda Solares Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. Firması’ndan destek aldık. Projemizde, Elin Sirius marka monokristal güneş enerjisi panelleri ve Huawei marka 100kW ONGRID Invertorler kullandık.

Projenin yatırım maliyeti nedir? Projenin kendisini ne kadar sürede amorti etmesini hedefliyorsunuz? 

Projemizin yatırım maliyeti yaklaşık 180.000 dolar değerindedir ve 4 yılda kendini amorti edeceğini öngörmekteyiz.

Enerji İzlemeyle ilgili nasıl bir yöntem izliyorsunuz? Çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz? 

Enerji izleme ile ilgili olarak Huawei Smart Dongle kullanıyoruz, böylelikle panellerin ürettiği anlık akım ve gerilimleri, Sisteme verdiğimiz gücü, akımı, frekansı vd izleyebiliyoruz.

Enerjinin dijitalleşmesi konusu sektörün önemli bir gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Siz dijitalleşme konusuyla ilgili nasıl çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz? 

Firma olarak enerjinin dijitalleşmesi konusunda şu an uzaktan enerji üretimimizi izleyebiliyoruz. Makinelerimizin, iklimlendirme aygıtlarımızın, aydınlatmamızın vb yüklerimizin en verimli çalışacak şekilde enerji takibini yaparak geliştirmeye devam etmekteyiz. 

Dijitalleşme konusunda birtakım hedeflerimiz aşağıdaki gibidir.

1.    İklimlendirme aygıtlarının gereksiz çalışmalarının önüne geçmek için hareket sensörleri ile ortamda hareket olmadığı taktirde aygıtın otomatik olarak kapanmasını sağlamak ve kayıt altında tutmak
2.    Lokal olarak kontrol ettiğimiz su ve hava kaçaklarını sensörler yardımı ile uzaktan takibini sağlamak ve kayıt altında tutmak.
3.    AGV sistemimizi geliştirerek, gereksiz operatör hareketlerini en aza indirgeyerek makinelerin boşta çalışmalarının ya da stop startlarının önüne geçmek

ENERJİYE OLAN TALEP ARTIYOR ENERJİYE OLAN TALEP ARTIYOR

Yeni dönem hedef ve projelerinizden bahsedebilir misiniz? 

Yeni dönem hedeflerimiz arasında, geliştirmekte ve kullanmakta olduğumuz AGV’yi (otomatik Yönlendirmeli Araç) kısa bir süre içerisinde pazara sunmak, ayrıca son zamanlarda dikkatimizi çeken proses otomasyonları alanında da faaliyet göstermek. Dizayn Optimum Mühendislik ve Optimum Mekatronik grup firmaları olarak hep yaptığımız işi en iyi şekilde yapmayı ilke edindik. Bu ilkemizi sürdürerek çalışma alanımızda uluslararası birer oyuncu olmak istiyoruz.


Optimum Mekatronik Otomasyon Kurucu Ortak Abdürrahim Arslan

Optimum Mekatronik Otomasyon Kurucu Ortak ve Genel Koordinatörü Harun Dumanlı