SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman, tüm dünyayı ve Türkiye’yi derinden etkileyen koronavirüs salgınıyla birlikte yaşanan değişimlerle ilgili genel bir değerlendirme yaptı. “Türkiye’de enerji dönüşümünün ivme kazanması gerekiyor” diyen Hakman, ekonomiyle ilgili iyileştirme planları yapılırken enerji dönüşümüyle birlikte tasarlanması gerektiğini belirtti. 

“ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNÜ HIZLIANDIRMAK İÇİN KAPSAMLI PLANLAMA GEREKİYOR”

Hakman, “COVID-19 kaynaklı daralma, Türkiye ekonomisinin makro ekonomik dengelerin görece zayıf olduğu, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 2,9’a çıktığı, buna ek olarak sabit sermaye yatırımlarının durgun seyrettiği bir konjonktürde yaşanıyor. Türkiye’nin, hedefleri açıkça belirlenmiş ‘Enerji Dönüşümü Programı’na ihtiyacı var. Çerçevesi net çizilmiş böyle bir program, AB’nin uygulamaya koyduğu Avrupa Yeşil Düzeni’nin muhtemel olumsuz etkilerinden kaynaklanacak maliyetleri de azaltacak. Bununla birlikte enerji dönüşümünü hızlandırmak için 2023 hedeflerimizin devamında kapsayıcı ve uzun vadeli bir planlama gerekiyor” dedi.

SHURA’nın enerji sektörünün dönüşümü için bir vizyon oluşturduğunu vurgulayan Hakman, önümüzdeki 10 yılda elektrik talebindeki artışın büyük çoğunluğunun düşük maliyetli ve finansmanı daha kolay olan yenilenebilir enerji teknolojileriyle karşılanabileceğini öngördüklerini belirtti. Hakman bunun da dağıtık enerji sistemleriyle desteklenmesiyle istihdam açısından fırsatlara yaratacağının altını çizdi. Yerel bir kaynak olan ve ekonomiye doğrudan net fayda sağlayan enerji verimliliğinin artırılmasının da bu dönüşümün ikinci yarısı olduğunu belirtti.