Çevre bilincini daha üst seviyelere çıkarmak için her türlü yatırımı yaptıklarını aktaran Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, “Fabrikamızda ara üniteler de dahil olmak üzere tüm ünitelerde torba filtre sistemi kullanıyoruz. Bu sistem sayesinde tesisimizin çevreye toz salınımı son derece düşük. Enerji verimliliği yüksek, kalori değerleri düşük, düşük standart sapmalı, sürdürülebilir kalitesi olan klinker ve çimento üretiyoruz” dedi. Klinker ile gri çimentonun tüm türlerini üretebilen çimento üreticisinin yakın dönem yatırımlarını konuştuk.

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız?  

Enerji maliyetlerinin her geçen gün arttığı bugünlerde, enerjinin verimli kullanılması ve maliyetlerinin düşürülmesi amacı her zamankinden daha büyük bir önem kazandı. Biz de bu kapsamda fabrikamıza bir enerji SCADA sistemi kurduk. Bu sistem sayesinde fabrikayı besleyen enerji nakil hattının bağlandığı şalt sahasından başlayıp, üniteler ve sahadaki ekipmanlara kadar her aşamada anlık olarak enerji tüketimini izleyebiliyoruz. Böylece ünitelerin enerji harcama oranlarını kontrol altına alıcı kumanda müdahaleleri gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca bazı üniteleri enerji fiyatlarının en düşük olduğu saatlerde çalıştırarak enerji tüketim ücretimizi de düşürüyoruz. SCADA sistemi ile tüm ünitelerin kontrolü, merkezi kumanda odasında ilgili ünite operatörü vasıtasıyla yapılıyor. Ancak istersek operatörleri devreden çıkararak bu sistemi otomatik kumandaya bağlayabiliyor, expert system dediğimiz bilgisayar tabanlı sistem sayesinde insansız olarak çalıştırabiliyoruz. Bu sistem sayesinde tüm üretim prosesi adeta oto-pilot mantığıyla operatöre gerek duymadan, uzaktan kontrol ve kumanda edilerek çalıştırılabiliyor. 

Bu yıl ayrıca, uzun süredir gündemimizde olan yenilenebilir enerji yatırımımızı da hayata geçireceğiz. Bu kapsamda, Seza Çimento’ya çok yakın bir bölgede güneş enerjisi santrali kurmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunu sadece bir yatırım değil aynı zamanda sosyal sorumluluk projemiz olarak görüyorum. Bu santrali öncelikle fabrikamızın tüketimi için kuruyoruz. İlk etapta fabrikanın tüm elektrik harcamasının yüzde 30’unu karşılayacak bir kurulu güce sahip olacağız. Zamanla bu alandaki yatırımlarımızı daha da artıracağız. Böylece ülkemizin enerji ithalatı faturasını azaltmaya da katkı sunmayı hedefliyoruz.