Sakarya Entegre Katı Atık Yönetimi (SEKAY) Tesisi'nde sıfır atık hedefiyle tüm evsel atıklar işleniyor. Kağıttan petlere, plastikten naylona kadar tüm ürünler dönüştürülüyor. Bu ürünler ısı, kompost, gübre ve yakıt üretimi gerçekleştiriliyor. Bu sayede ekonomiye katkı sağlanıyor. 

YENİLENEBİLİR ENERJİDE DEPOLAMA TEKNOLOJİSİ YENİLENEBİLİR ENERJİDE DEPOLAMA TEKNOLOJİSİ

SEKAY PROJESİ 29 YILLIĞINA İHALE EDİLDİ 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yap-işlet-devret modeliyle 29 yıllığına ihale edilen SEKAY projesine, Era Çevre Teknolojileri tarafından 70 milyon dolar yatırım yapıldı. Tesisin proses sürecinde önce evsel katı atıklar toplama alanında bir araya getiriliyor ve Ön Ayrıştırma Tesisi’nde tasnif ediliyor. 
Kağıt, cam, plastik ve metaller ayrıştırılarak Geri Dönüşüm Tesisi'nde ekonomiye kazandırılırken, biyobozunur atıklardan da biyogaz elde edilerek elektrik ve ısı enerji üretiliyor. Biyogaz elde edildikten sonra kalan kısımdan Kompost ve Organik Gübre Üretimi yapılıyor. Geri dönüştürülemeyen atıklar ise Atıktan Türetilmiş Yakıt Üretim Tesisi'nde alternatif yakıta dönüşürken, "sıfır atık" hedefiyle çalışan SEKAY'da bütün işlemlerden sonra ortaya çıkan ve Düzenli Depolama Sahası'nda oluşan atıklardan da elektrik ve ısı enerjisi elde ediliyor.

115 BİN MWH ELEKTRİK ÜRETİLDİ 

SEKAY'da bugüne kadar 115 bin megavatsaat elektrik üretildi. Projeyle yılda 80 bin megavatsaat elektrik üretilmesi hedefiyle çalışmalar devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren tesisin işletme müdürü Mehmet Güneş, “SEKAY projesi yap-işlet-devret modeliyle yapıldı ve Türkiye'nin "ilk" katı atık entegre yönetim tesisi projesi oldu. Tesisin 1. fazı olan çöp gazından elektrik enerjisi üretimi tesisinin Ocak 2019'da faaliyete geçti. Tesis 4,68 megavatsaat elektrik üretimi kapasitesiyle dikkat çekiyor. Proje süresince 5 milyon ton karbondioksite eşdeğer sera gazı emisyonunun azaltımı yapılması planlanıyor" dedi. (AA)