Lüks segmentte konut ve ticari binalar inşa eden ve güneş enerji santrali projeleri kuran PNR Yapı Grubu, 1999 yılından beri çalışmalarını sürdürüyor. Hayata geçirdikleri yeni projeleri ve güneş enerji sektöründe yaşananları konuşmak amacıyla Endüstri Radyo’da PNR Enerji Genel Müdürü Pınar Şen ile bir araya geldik. Şen, özellikle antrepo projelerinin önemine dikkat çekti. 

Endüstriyel tesislerin enerji ihtiyaçlarından bahsediyoruz ancak enerji tüketimi yoğun olan antredepolar ve soğuk hava depolara da dikkat çekmek istiyorum. Depoların enerji yoğunluğu ve kesintisiz enerji ihtiyacı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Antrepolarda yüksek enerji tüketimi bulunuyor. YEKDEM kapsamında kullanım, ikili sözleşmelerle kullanımı yeniden düzenlenmelidir. Böylece atıl kalan çatı alanları değerlendirilmelidir. Soğuk hava deposunda amaç, mümkün olduğu kadar değişmez sıcaklık ve bağıl nem sağlamak olmalıdır. Çok kısa süreli de olsa her sıcaklık artışı mikroorganizmaların gelişiminde hızlanmaya neden olur. Bununla birlikte saklama süresi sınırlıdır ve üründen ürüne değişir.

Sizin bu alanda gerçekleştirdiğiniz referans projeniz bulunuyor. Ceynak Lojistik için geliştirdiğiniz projeden ve özelliklerinden bahsedebilir misiniz?

Santrallerimizde geri dönüş süreleri yaklaşık 4 yıldır, yıllık olarak toplamda 1.400.000 kWh elektrik üretimi gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Beklenen üretimle yılda 637 ton CO2 doğaya salınımı engellenerek, fotovoltaik panellerle güneşten elektrik üretimi yapan bu tesisimizle yaklaşık 1942 adet ağaç kurtarılmış olacaktır. Diğer santralımızda aynı şekilde geri dönüş olarak 4 yıl ve yıllık ortalama olarak 1.300.000kWh elektrik üretimi gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Beklenen üretim ile yılda yaklaşık 585 ton CO2 doğaya salınımı engellenerek Fotovoltaik panellerle güneşten elektrik üretimi yapan bu tesisle 1755 adet ağaç kurtarılmış olacaktır.

Son dönemde üzerinde çalıştığınız yeni bir proje var mı? Proje hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yurt dışındaki çözüm ortaklarımızla projesel bazda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Covid-19 etkisi olarak hayatımıza giren online toplantılara devam ediyor ve bu kavramla aslında dünyanın çok büyük olmadığı ve her koşulda istenildiği taktirde çalışabileceğimizi görmüş olduk. Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde yenilenebilir enerji santralleri kurulum ve yatırımlarımız önümüzdeki yıllarda da devam edecek. İzmir, Bursa, İstanbul, Adana, Hatay, Konya gibi Türkiye’nin birçok ilinde başladığımız ve devam ettiğimiz birçok yenilenebilir enerji santrali projemiz bulunuyor. Ayrıca Amerika, Afrika, Kıbrıs ve Avrupa’da başlayacağımız enerji santral projelerimiz yer alıyor. Önümüzdeki günlerde bu projeleri paylaşacağız.