Norm Holding, Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin büyük sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. Bağlantı elemanları sektöründe faaliyet gösteren holding, çevreci yaklaşımından hareketle enerji alanında önemli bir yatırım gerçekleştirdi. Norm Holding bünyesinde faaliyet gösteren üç fabrikasının çatısına güneş enerji santrali kuruldu. Bu santrallerin toplam kurulu gücü ise 3 bin 357 kWp oldu. Norm Holding, mevcut güneş panellerinden yıllık 4,95 milyon kWh elektrik enerjisi elde etmeyi ve toplam 35 milyon kWh olan elektrik tüketimini yenilenebilir ve verimli enerjiden karşılamayı hedefliyor. 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARIMIZ SÜRECEK”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Norm Holding Endüstri Grubu Başkanı Mahmut Öztürk, “Yeni yapılacak tüm üretim tesislerimizde güneş enerji santrali kurulumu yapmayı planlıyoruz. Yenilenebilir enerji piyasaları gelecek yıllarda güçlü bir şekilde büyümesini sürdürecek. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojilerinin hızla yayılması, önemli ölçüde enerji güvenliği ve çevresel etkilerin azalmasının yanı sıra ekonomik faydaları da gözlemlenecektir. Bizler de çevresel etkisi olmayan yenilenebilir temiz enerji üretimi için yatırımlarımıza devam edeceğiz. Yenilenebilir enerji yatırımlarımız ilk olarak 2020 yılında Salihli’de Norm Coating için yapılan ve binanın çatısında yaklaşık dört ay gibi kısa bir sürede uygulanan kurulum ile başladı. Bu binada 400 watt mono kristal panel kullanıldı. Şu anda Norm Coating Salihli yerleşkemizde, toplam kurulu gücün 3’te 1’ini panellerden karşılıyoruz. Burada 110 ailenin günlük elektrik kullanımını üretiyoruz. Şimdiye kadar iki ayrı noktada 2.2 MW. kurulumunu tamamladık ve üretime başladık. Bir diğer tesisimizde 1.3 MW.’lık kuruluma da devam etmekteyiz. Yapılan kurulum toplamı 3.5 MW. olacaktır. Yıllık yaklaşık 5.500 ile 6 000 MW. elektrik üretimi hedefliyoruz” dedi. 

DİJİTAL ÇAĞIN İHTİYAÇLARI DİJİTAL ÇAĞIN İHTİYAÇLARI

“TESİSLERİMİZDE ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI DA KULLANILIYOR”

Öztürk, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Norm Holding olarak enerjiyi verimli kullanmayı ve daha az miktarda enerji kullanarak üretim yapmayı hedeflemiştik. Bu kapsamda ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kurulumu ve buna bağlı olarak enerji verimliliği çalışmaları da yaptık. Türkiye’de 1 kWh elektrik üretimi için kömür, doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanımı nedeniyle 0,7258 kg CO2 salınımı gerçekleşiyor. Güneş enerji santralleriyle üretilen 1 kWh elektrik enerjisinin CO2 salımı ise GES tesisi kurulumu ile ilgili üretim süreçleri de dikkate alınarak 0,6482 kg olarak hesaplanıyor. Tesislerimizde sadece güneş enerjisi değil, alternatif enerji kaynakları da kullanılıyor. Örneğin ısıl işlem fırınlarımızın baca atık ısısı ile üretim holümüzü sulu radyan sistemiyle ısıtıyoruz. Ayrıca gerek İzmir gerekse Salihli yerleşkelerinde ısıl işlem fırınlarımızın yağından elde ettiğimiz atık ısı ile tüm idari binalarımızın ısıtılmasını sağlıyoruz. Isıl işlem fırınlarının bacalarındaki atık ısı ile fırınların ön yağ alma ve ara yıkama banyolarının sularını ısıtıyoruz. Yine ısıl işlem baca atık ısısını ön yıkama ve ara yıkama kurutma fanlarında kullanıyoruz.”