HT Solar Satış ve Pazarlama Müdürü Emre Kulaç, güneş enerji santrallerinde yüksek verim sağlamak için dikkat edilmesi gereken kriterlerle ilgili bilgi verdi. Kulaç, “Çatı üzeri GES projelerinde yüksek verim almak için anahtar teslim kurulum yapan EPC firmalarına büyük görev düşüyor. Her çatıya özel doğru dizayn, analiz ve kurulum yapıldığında, panellerimizin ve dolayısıyla sistemin verimliliği maksimum düzeye çıkacaktır” dedi ve panel seçiminin önemine de dikkat çekti. 

“PANELLER ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLARA AYRILIYOR”

Yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen güneş enerjisine olan talep, 2019 Mayıs ayında yayınlanan öztüketim yönetmeliğinin ardından ticari işletmelerin çatılarına öztüketim amaçlı güneş santralleri kurulmaya başlanmasıyla arttı. Çatı üzerine kurulan güneş enerji santralinin uzun ömürlü, verimli ve güvenli olması için birçok etken devreye giriyor. Çatı üzeri GES projelerinde yüksek verim almak için anahtar teslim kurulum yapan EPC firmalarına büyük görev düşüyor. Her çatıya özel doğru dizayn, analiz ve kurulum yapıldığında, panellerimizin ve dolayısıyla sistemin verimliliği maksimum düzeye çıkacaktır. Doğru dizayn, ürün seçimi, cephe seçimi, doğru eğim ve gölge hesapları çatı üzerine GES kurulumu için öne çıkan faktörler arasında yer alıyor. Bununla birlikte çatılarda tercih edilecek panel tipi de önemli bir kriter. Güneş panelleri de özelliklerine göre farklı sınıflara ayrılıyor, çatıda maksimum verim alınacak doğru panel seçimi bu anlamda önemli bir diğer husus. Doğru panel seçiminde ise panel üreticileri ön plana çıkıyor. Güç çıkış performansı ve verimliliği yüksek güneş panelleri tercih etmek çatılarda birim alanda en yüksek üretimin sağlanabilmesi adına dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta olarak karşımıza çıkıyor. 

“VERİMLİLİK İÇİN BAKIM VE ONARIM İHMAL EDİLMEMELİ” 

Güneş enerjisi sistemlerinde uzun ömürlülük ve verimlilikten bahsedebilmek için düzenli bakım ve onarım konusunda kesinlikle taviz vermemiz gerekmektedir. Çünkü bakım-onarımın sürdürülebilirliğe ve sistemden elde edeceğiniz enerji tasarrufuna katkısı büyük. Tozlanma ve panel yüzeyinde oluşabilecek lekeler gibi çevresel faktörler panellerin üzerinde gölgelenme yarattığından dolayı panellerde verim kaybına yol açıyor. Gölgelenme durumunu önlemek için, belirli aralıklarda panellerin temizliğini yapmak önemli. Bunun yanı sıra GES üzerinde izolasyon hatalarından, invertör ve kompakt şalter arızalarına kadar birçok sorun gözlemlenebilir. Tüm bu arızaların meydana gelmesinin temel nedeni profesyonel önleyici bakımların yapılmaması veya bakımların uzman olmayan personeller tarafından standartlara uygun olmadan yapılmasıdır. Online izleme yöntemleri sayesinde panellerin bakımları 7/24 izlenebiliyor, bir problem ortaya çıktığında anında müdahale yapılabiliyor ve bu sayede sistem verimliliği maksimuma ulaşıyor. Kullanıcıların bu konuda yapacağı bakım onarım harcamalarını ek maliyet olarak değil maddi kaybı önleyecek ve hatta ek kazanç sağlayabilecek bir yatırım olarak görmeleri gerekmektedir.