Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik miktarı her geçen gün artmaya devam ediyor. Diğer taraftan son dönemde etkisini hissettiren kuraklık enerji sektörünün önemli bir gündemine dönüştü. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Cem Aşık, kuraklık nedeniyle düşen elektrik üretim miktarlarını paylaştı. Aşık, “Kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerinden üretilen elektrik bir önceki yıla göre yüzde 11,5 oranında geriledi. Hidroelektrik santrallerinden ve linyitten elektrik üretiminde yaşanan düşüşler ise doğal gaz ve yenilenebilir kaynaklardan telafi edildi.” dedi.  

DOĞAL GAZDAN ELEKTRİK ÜRETİMİNDE YÜZDE 37 DÜŞÜŞ 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele zamanlarında ekonomik aktivitenin yavaşlaması sebebiyle elektrik talebinde de önemli oranda düşüş yaşandı. Talebin karşılanması noktasında yenilenebilir enerji kaynakları öne çıktı. Linyit ve hidroelektrik santrallerinde üretim miktarı çarpıcı şekilde geriledi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Aşık, “Doğalgaz santrallerinin sistemi dengeleme rolleri de bulunuyor. Gün içinde tüketimdeki beklenmedik değişiklikler yaşanıyor. Yenilenebilir enerji üretimdeki kaynağın doğası gereği dalgalanmalar oluşuyor. Hatta üretimdeki beklenmeyen arızalar sebebiyle doğalgaz santralleri çalışır durumda tutuluyor. TEİAŞ’ın verdiği talimatlarla üretimler artıyor ya da azalıyor. Doğal gazdan elektrik üretimiyle ilgili rakamlar önemli ölçülerde azalıyor.  2017 yılında doğal gazdan üretim 108 milyar kilovatsaat seviyelerindeyken 2018 yılında 91 milyar, 2019 yılında ise 57 milyar oldu. 2020 yılında da bu rakam 68 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşti. Doğal gazdan elektrik üretiminin 2017 yılına göre yüzde 37 oranında gerilediğini söyleyebiliriz.” dedi. 

EN BÜYÜK KAPASİTE ARTIŞI RÜZGAR VE GÜNEŞTE 

Aşık, 2020 yılının 10 aylık döneminde 3 bin MW kapasitenin devreye girdi. Toplam kapasitenin 2 bin 500 megavatını yenilenebilir enerji santralleri oluşturdu. Şu anda inşaatı ilerlemiş ve yakın bir süre içerisinde devreye firması beklenen projelerin büyük kısmında yenilenebilir santrallerden oluştu. Yenilenebilir alanda en büyük kapasite artışının rüzgar ve güneşten gelmesi bekleniyor. Güneş, büyük projelerin yanı sıra dağıtık kurulumlarla da artış trendi yakalayacak. Bu durum neticesinde şebekenin işletiminde bilinen kuralların yeniden yazılması gerekiyor. Türkiye’nin sahip olduğu rüzgar kapasitesi konusunda da önemli bir yolumuz bulunuyor. Burada teknoloji çok daha olgun bir hale geldi. Bu projelerin hızlandırılması için en faydalı çalışma, bürokrasinin azaltılması ve kurumlar arasındaki koordinasyonun arttırılması olabilir. Yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik uzun vadede ucuz enerji arzı sağlayacak ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi yaptırımlara karşı rekabet gücümüzü artıracak en önemli silah olacak." dedi. (AA)