Türkiye, güneş enerjisinde yeni bir eşiği daha aşarak temiz enerji yatırımlarında güçlü bir adım attı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda düzenlenen YEKA GES-2025 yarışmalarında, 7 ilde bulunan toplam 650 MW’lık kapasite yatırımcılara tahsis edildi. Yarışmalara 38 şirketten 77 başvuru gelirken, rekabetin yüksek olduğu süreç sosyal medyadan canlı yayınlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sonuçlanan yarışmaların ardından yaptığı açıklamada, “650 MW, yaklaşık 400 milyon dolarlık bir yatırım demek. Bu yatırımların sonucunda 500 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek yenilenebilir güneş projeleri hayata geçmiş olacak.” dedi.

Ges3

7 İLDE 8 YEKA ALANI TAHSİS EDİLDİ

Bolu, Erzurum, Eskişehir, Kahramanmaraş, Mardin, Van ve Manisa’da yer alan 8 projeye ait toplam 650 MW’lık kapasite, yarışmalar sonucunda yatırımcılara verildi. Bu projeler arasında Manisa’daki Demirköprü Barajı üzerine kurulacak 35 MW’lık Türkiye’nin ilk yüzer GES’i de bulunuyor

20 YILLIK ALIM GARANTİSİ VE YENİ MODEL

Güneş Enerjisi Uzmanları İçin Rakipsiz Güvenlik ve Kolaylık
Güneş Enerjisi Uzmanları İçin Rakipsiz Güvenlik ve Kolaylık
İçeriği Görüntüle

Yarışmayı kazanan firmalar, sözleşme imza tarihinden itibaren 60 ay boyunca ürettikleri elektriği serbest piyasada satabilecek. Bu sürenin ardından 20 yıl boyunca üretilen elektrik, kWh başına 3,25 Euro/Cent fiyatla sisteme verilecek. Yeni modele göre dolar bazlı ödemeden Euro-Cent bazlı sisteme geçildi.

120 BİN MW YENİLENEBİLİR HEDEFİNE DOĞRU

Bayraktar, Türkiye’nin 2035 yılı için güneş ve rüzgarda toplam 120 bin MW kurulu güç hedefi bulunduğunu hatırlatarak, yıllık 8–9 bin MW yeni kapasite ihtiyacı olduğunu söyledi. 2025 yılında devreye alınan yeni kapasitenin 6.743 MW’a ulaştığını, yıl sonuna kadar 8 bin MW’ı göreceklerini belirtti.

Ges4

DOĞAL GAZ İTHALATINA 2 MİLYAR DOLARLIK FREN

Hayata geçirilecek YEKA projeleriyle yıllık yaklaşık 800 bin ton karbon salımı önlenecek. Bayraktar, bu projelerin 25 yıllık ömrü boyunca 2 milyar doların üzerinde doğal gaz ithalatını engelleyeceğini vurguladı.

Yarışmalar sonucunda kWh başına belirlenen taban bedel üzerinden yatırımcılardan KDV dahil ortalama 156.500 Euro/MW katkı bedeli alınacak. Bu da toplamda 101 milyon Euro gelir anlamına geliyor.

ARALIK’TA YEKA RES-2025 VAR

Bayraktar, Aralık ayında da rüzgar santrallerine yönelik 1.150 MW’lık YEKA RES-2025 yarışmalarının düzenleneceğini duyurdu.