Jenesis Genel Müdürü Fatih Savaşkan, koronavirüs salgını sürecini nasıl yönettiklerini anlattı.  Koronavirüs salgınının alışkanlıkları değiştireceğini belirten Savaşkan, bu süre içerisinde eğitimlere katıldıklarını ve dijitalleşme ile ilgili çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. 

“KORONAVİRÜS SALGININDA 3 FARKLI DURUMLA KARŞILAŞTIK” 

Açıkçası 3 farklı durum ile karşı karşıya kaldık. Birisi yeni sipariş taleplerinin düşmesine bağlı sorunlar, ikincisi mevcut taahhütlerimizi bitirmeye çalışırken karşılaşılan sorunlar ve üçüncüsü de virüs bulaşan personellerimizin dışında kalanlar ile üretimi devam ettirebilme çabası şeklinde özetleyebiliriz. Stoklu çalışmanın getirdiği avantaj ile tedarikteki aksamaları müşterilerimize yansıtmamayı başardık. Servis hizmetlerimizi de görüntülü konuşmalar ve bölge servislerimiz ile çözmeye devam ediyoruz. Koronovirisün dalgalar şeklinde sönümlenerek yıl sonuna doğru azalacağını ve bu sürecin alışkanlıkların değişmesine sebep olacağını konuşuyoruz. B planımız esnek çalışma yöntemleri ile taleplere uyum sağlayarak çalışmanın ve finansı daha farklı yönetmek olarak düşünüyorum. Bu şartlar sağlandığı zaman şu anda yaşanan ve daha sonra yaşanabilecek krizlerde daha başarılı olabilmeyi hedefliyoruz.

“BİLGİ VE TECRÜBELERİN PAYLAŞILDIĞI BİR DÖNEM”

Bugüne kadar dijitalleşme yönünde adımlarımız olmuştu ve avantajlarını kullanmaya başlamıştık. Uzaktan eğitim ve devreye alma hizmetlerimiz ve eğitici videolarımız da vardı. Bu dönemde bunları geliştirmeye ve sosyal medyanın daha etkin kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Üyesi olduğumuz KBSB’nin uzaktan eğitimlerine hem kendi uzmanlık alanımızda eğitmen olarak katılıyoruz hem de personelimizin gelişimi için diğer konulardaki eğitimlere katılmasını sağlıyoruz. Bu dönemi bilgi ve tecrübelerin paylaşımı ve gelişimi açısından önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Bireysel olarak da bu süreçte ailem ile birlikte daha fazla kaliteli zaman geçirme fırsatım oldu. Onlarla birlikte ev içi etkinliklerde bulunmak büyük bir zevkti benim için. Bu dönemin bize sağladığı en önemli avantajlardan birisi de aile bireylerinin etkileşimini artırma imkanıdır diye düşünüyorum.

“KORONAVİRÜS SALGINI ULAŞIM VE KONAKLAMA SEKTÖRÜNÜ ETKİLEYECEK” 

Dünyada herhangi bir sebepten kriz çıkma potansiyelinin düşünülenden çok daha yüksek olduğunu fark ettim. Dünyayı yok etmede virüslerin nükleer silahlardan dahi etkili olması ve İHA’ların Suriye’deki başarısı bana küçük ve görünmez silahların önemini gösterdi. Dünyada iletişimin daha çok dijital ortamlarda yapılması, ulaşım ve konaklama sektöründe küçülmeye sebep olacak. Tatillerde hijyen ve sosyal mesafe ön plana çıkacak. Her şey dahil konsepti yerine butik oteller ve alakart servisler daha çok tercih edilecek. Fuar ziyaretleri, oturduğumuz yerden dijital ortamda ve 3 boyutlu stantları bilgisayar ortamında özel gözlükler kullanarak yapılacak. Uzaktan çalışmalar artacak, ofisler küçülecek, giderler minimize edilecek ve sürekli kredi borçlanması ile büyüme yerine organik büyümeler tercih edilecek. Kısa vadede geleceğin dahi bu kadar değişken olabileceğini gören iş dünyası uzun vadeli ödemelere sahip işlere artık sıcak bakmayacaklar ve satışlar kısa vade ve hatta peşine doğru verilecek.