ENERJİ VE İŞ GÜCÜ MALİYETLERİ ARTIYOR ENERJİ VE İŞ GÜCÜ MALİYETLERİ ARTIYOR

İZSU Genel Müdürlüğü, iklim değişikliğine dirençli bir kent yaratmak ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yıl sonuna kadar 9 ayrı enerji santralini hayata geçirmeyi planlıyor. İZSU’nun “sürdürülebilir ve inovatif enerji yönetimi” stratejisinin ana hedefi; 2025 yılı sonuna kadar enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30’unu yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlamak.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANILIYOR 

İZSU Genel Müdürlüğü, yenilenebilir enerji ile ihtiyaç duyduğu elektriğin tamamını üretmeyi hedefliyor. Projeler bitene kadar ise tedarik edeceği elektrik enerjisinin de yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor olma şartı arıyor. İZSU, Ocak 2022 itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZETAŞ A.Ş’den temin ettiği enerjinin yüzde 100 yenilenebilir kaynaklı olduğunu belgeleyen uluslararası geçerlilikte I-REC sertifikasına sahiptir.

İLK HEDEF YÜZDE 30

İZSU yılda ortalama 400 milyon kWh elektrik tüketimi gerçekleştiriyor. 2023 yılı sonuna kadar yüzde 15 enerji tasarrufu sağlayarak yılda 60 milyon kWh daha az enerji tüketmeyi hedefliyor. 42 MW Güneş Enerji Santrali (GES), Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Boru İçi Hidroelektrik Santral (HES) kurulumu ile toplam tüketiminin yüzde 23’ünü; 2025 yılı sonuna kadar 17 MW GES/RES/HES hibrit sistemlerin kurulumu ile de toplam tüketimin yüzde 30’unu yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlamayı kurumsal karbon ayak izini yüzde 26 oranında azaltmayı hedefliyor.

9 TESİS İLE 30 MİLYON TASARRUF

2022 yılı sonuna kadar 9 ayrı bölgede toplam 30 MW kapasiteli Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin tamamlanması planlanıyor. Bu projelerin ürettiği elektrik ile atıksu ve içme suyu arıtma tesislerinin enerji tüketimleri karşılanacak. Santral projelerinin 2022 yılı içerisinde yapımının tamamlanması hedefleniyor. İZSU bu projelerde yılda ortalama 30 milyon TL gelir elde edecek. 


KURULMASI PLANLANAN SANTRALLER 


•    Foça Gerenköy Atıksu Arıtma Tesisi: 8 MW
•    Menemen Emiralem Atıksu Arıtma Tesisi: 4 MW 
•    Pompa istasyonlarında 0,6 MW
•    Ödemiş Datbey: 2,3 MW
•    Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi: 9,9 MW 
•    Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi: 1 MW 
•    Su depolarında 4 MW kapasiteli güneş enerji santralleri kurulacak. 

Su isale hatlarında 0,9 MW kapasiteli boru için hidroelektrik santraller kurulması planlanıyor.