Koronavirüs salgını öncesinde yaşadığımız normal yaşam döngümüzün normal olmadığını düşünüyorum. Bu konunun insanlara ve ekonomiye bakan bir kaç boyutu ve verdiği önemli dersleri bulunuyor. Kısacası evrensel sistem insana “İNSAN” olmayı hatırlatmak istiyor. 
Kısacası kendimize dönmemiz gerektiğini ve peşinde koştuğumuz konuların aslında şartlar değiştiğinde çok ta kritik olmadığını gördük. Her şey bir gün içerisinde değişmeyecek ancak bu sürecin sonunda ilişkilerimiz ve iş yapma biçimlerimiz dönüşmeye başlayacak. Özellikle dönüşüm kelimesini kullanmamın bir anlamı var. Değişim bir değer ifade ederse değerlidir, dönüşümdür. Sadece değişenler veya değişmeyen, dönüşmeyenler de olacaktır. 

YENİ İŞ FIRSATLARI ÇIKACAKTIR 

Bilindiği üzere ekonominin temelinde temel ihtiyaçlar ve bunu karşılayabilmek için gerekli olan ürün ve hizmetlerin sağlanması vardır. Nasıl? Sorusuna gelmeden önce bundan sonra insanların ne ihtiyacı olacağı ve ne talep edecekleri sorusunun sorulması gerekiyor. Yöntem bundan sonra şekillenecektir. Koronavirüs öncesinde geçerli olan talep ve ihtiyaçlar ise bir iki güncellemeyle devam edecektir. Bununla birlikte yeni iş fırsatları da mutlaka çıkacaktır. Doğru ihtiyacı tespit edip buna karşılık doğru ürün ve hizmetleri sağlayanlar öne çıkacaktır. Herkesin sorduğu soru aslında net olarak budur; 

İNSANLAR BUNDAN SONRA NE İSTEYECEK? 

Bu soruya karşılık olarak ilk akla gelen temel ihtiyaç noktaları ve buna bağlı olarak odaklanılacak konular aşağıdadır;

- Sevdiklerimizin ve kendimizin sağlığı ve korunması,
- Bireysel iyileşme ve sağlıklı ekolojik ürünler ve iyi tarım uygulamaları
- Bilgi, Uzmanlık ve yetkinliğe bağlı çalışan/şirket profili,
- Daha spesifik, ihtisaslaşmış firmalar,
- Daha net bireysel ve kurumsal performans/ fiyatlandırma/ücretlendirme sistemleri,
- Daha az insan ve daha çok teknolojiye dayalı hızlı ve etkin ürün hizmet üretimi sunumu
- İş odaklı olmak yerine daha kişisel ve dengeli yaşam,
- İş ve paranın ilk öncelik olmadığı seçenekler, doğal ortamlar, köy, kamp vb. tabiatla iç içe yaşamlar
- Daha yenilikçi, sonuç odaklı ve üretimin ön plana geçtiği sektörler
- Ulus içerisinde, kendine yeten daha minimal yaşama biçimleri

Yukarıdakiler sadece bir öngörü tabii ki her şey ve herkes için geçerli değil ama bu alanların geleceği domine edeceğini düşünüyorum. Bu konular hangi sektörü tetikler o ayrı bir değerlendirme gerektiriyor. Sonuç olarak kısa vadeli para kazanma hırsları yerine kendimizi daha iyi tanıyarak daha etik ve bencil olmayan bir bakış açısı geliştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.