Endüstri Radyo’da Enerjisini Üreten Fabrikalar programına konuk olan His Solar Teknik Satış Müdürü Gencay Kısa, Hibrit Santral Yönetmeliğiyle ilgili bilgi vererek Türkiye için önemli bir fırsat olduğunun altını çizdi. Hibrit Santral Yönetmeliğiyle önü açılacak olan Yüzer GES projeleri hakkında da bilgi veren Kısa, bu projeler için geliştirdikleri yeni ürünleri anlattı. 

“GES PROJELERİNE 3,5 GW’LIK ÜRÜN TEDARİĞİ SAĞLIYORUZ”

His Solar firmasının hem dünyadaki hem de Türkiye’deki konumunu anlatan Kısa, “His Solar firmasında 2 yıldır Teknik Satış Müdürü olarak görev yapmaktayım. His Solar, Almanya merkezli bir aile bir şirketidir ve solar sektöründe entegre kablolama ile birlikte sigortalama çözümleri sunmaktadır. Ana şirketimiz olan HİK GmbH, endüstriyel kablo ve farklı tip diğer endüstriler için gerekli kablolar konusunda hizmet vermektedir. HIS Solar olarak bizler ise sadece solar fotovoltaik endüstrisine odaklı bir şirket olarak PV sektöründe 20 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Hizmetlerimiz arasında DC kablolama, konektör tedariki, DC /AC pano üretimi ve kurulumlarda gerekli montaj aksesuarlarının tedariği yer alıyor. Çalışmalarımızı 250 kişilik ekibimizle gerçekleştiriyoruz. Dünya genelinde solar kurulumlarda 3,5 GW’lık bir ürün tedariği sağlıyoruz” dedi. HIS Solar Türkiye Satış ve Teknik Destek ofisinin İzmir’de yer aldığını belirten Kısa, “Biz İzmir’i bir satış merkezi olarak düşünüyoruz. Buradan Türkiye, Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere teknik destek ve satış hizmeti sunuyoruz. Üretim ve Ar-Ge noktamız ise Almanya’nın Oberzent Bölgesi’nde yer alıyor” sözleriyle yapılanma hakkında bilgi verdi.  

“YÜZER GES PROJELERİ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ”

“Enerji sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşlar olarak hibrit yönetmeliğini hazırlayan kişilere teşekkürlerimizi iletmek istiyorum. Bu yönetmelik Türkiye için büyük bir fırsat olacak. Çünkü bu yönetmelik beraberinde birçok avantajda getirecek” sözleriyle hibrit yönetmeliği hakkında bilgi veren Kısa, bu yönetmelikle önü açılacak olan yüzer güneş enerji sistemlerini anlattı. Kısa, “Yüzer güneş enerji santrallerinin arazi ya da çatıya göre daha farklı bir mühendislik ve uygulaması mevcut. Yüzer güneş enerji santralleri soğumadan kaynaklı daha yüksek verim elde edilmesini sağlıyor. Panelin kendi soğumasından dolayı buharlaşmanın önüne geçiliyor ve su kirlilikleri daha fazla önleniyor. Türkiye, bu anlamda üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu ve birçok hidroelektrik santrali projesinin bulunduğunu düşünürsek önemi bir potansiyele sahip. Ayrıca yüzer sistemlerde suyun yüksekliği yılda 40 metre değişebiliyor. Bu değişimi göz önünde bulundurularak yapıların inşa edilmesi gerekiyor. His Solar olarak yüzer güneş enerji santralleri için wi-fi haberleşme altyapısına sahip DC combiner box tasarlıyoruz. Bu haberleşme sistemi fiber optikli ve RS485 haberleşme sistemlerine göre farklılık gösteriyor. Ayrıca gölgeleme sorununun önüne geçmek için combiner box ürünlerimizin 15 dereceye kadar yatay kurulum yapabilen ve bu ürünlerin direk güneş ışığına maruz kalmaması için bir sundurma tasarımı üzerine çalışıyoruz.” dedi.