YASKİ, artırma havuzlarının üzerine kurduğu güneş enerji sistemiyle donattı. Bu proje sayesinde hem ihtiyaç duyduğu enerjinin üçte birini üretiyor hem de fazlasını UEDAŞ’a satıyor. Son bir yıl içerisinde UEDAŞ’a kestiği faturanın değeri 120 bin TL oldu.  

SİSTEM KENDİNİ 6 YILDA ÖDEYECEK

YASKİ, arıtma havuzlarının üzerine 3 bin 360 güneş paneli kurarak ihtiyaç duyduğu enerjinin üçte birini üretti ve bir yıl içerisinde UEDAŞ’a 120 bin TL değerinde fatura keserek kazanç sağladı. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren YASKİ Başkanı Ahmet Kumali, “Enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla güneş enerji sistemi yatırımı gerçekleştirdik. 2019 yılında proje enerji üretmeye başladı ve Türkiye’de örnek bir uygulama başlattık. Yaklaşık 15 aydır sistem aktif olarak çalışıyor. Projemiz, güneşten elektrik üreten ilk arıtma tesisi olma özelliği taşıyor. 4 havuz üzerinde tam 3 bin 360 panel bulunuyor” dedi. 

EN BÜYÜK GİDER KALEMİ ENERJİ VE PERSONEL     

Projenin sağladığı avantajlar hakkında bilgi veren YASKİ Birlik Müdürü Yasin Bıyıklı, arıtma tesisinin en büyük gider kalemini enerji ve personel maliyetlerinin oluşturduğuna dikkat çekti. Projenin detaylarını ise şu sözlerle anlattı: “Artırma havuzunun üzerindeki alanı güneş sistemiyle değerlendirmek istedik. Türkiye'de bizim sistemimizden büyük santraller var ama yapı itibarıyla arıtma tesisi havuz üstlerine kurulan tek tesisiz. Projenin tasarım aşamasında ilk başta 550 ton ağırlığında çelik kullanmayı planlıyorduk. Ancak yaptığımız çalışma neticesinde çelik kullanımını 200 ton ağırlığa düşürdük.  Panellerin atık su üzerinde yer alması sayesinde de yüzde 6 oranında verim elde ettik. Ortak belediyelerle birlikte yaptırdığımız bu projenin yatırım maliyeti 6 milyon TL seviyesindeydi. Yıllık tasarrufa baktığımızda 6 yılda kendi maliyetini karşılayacak. Kurum olarak herhangi bir giderimiz olmadığı için proje ilk günden itibaren bize kazandırmaya başladı. Panellere takılı invertörler sayesinde tüm panelleri tek yerden kontrol edebilme olanağına da sahibiz” dedi. (AA)