Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yürüttüğü Gönüllü Anlaşmalar ile endüstriyel tesisler enerji verimliliği ve yinelenebilir enerji yatırımları ile enerji yoğunluklarını düşürdüklerinde hibe destekten faydalanabiliyorlar. Son başvuru tarihini 31 Mayıs olarak açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, işletmeyle 40 aylık bir anlaşma gerçekleştiriyor. 

HEDEF: ENERJİ YOĞUNLUĞUNU EN AZ YÜZDE 10 ORANINDA AZALTMAK 

En fazla gönüllü anlaşma danışmanlığı yapan firma olma yolunda ilerlediklerini belirten Vat enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, 2021 yılında tesisleri gönüllü anlaşma yapmaya davet etti ve detayları şu sözlerle anlattı. “Gönüllü Anlaşma, endüstriyel tesislerin enerji yoğunluğunu en az yüzde 10 oranında azaltmayı taahhüt etmesi anlamına geliyor. Anlaşma kapsamında tesisler başvuru yılındaki enerji giderinin yüzde 30’unu 1.000.000 TL ‘yi geçmemek kaydı ile hibe destek olarak almaya hak kazanıyor. Tüm sanayi tesisleri Gönüllü Anlaşmalar sayesinde hem enerji yoğunluğunu azaltıyor hem de hibe destekleriyle ekonomik açıdan tasarruf sağlıyor.” dedi. 

YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNE DOLAYLI YOLDAN DESTEK SAĞLIYOR 

Gönüllü Anlaşmalar sayesinde tesislerin bir konuda daha avantaj sağladığını belirten Karataş, bu avantajı şu sözlerle anlattı. Karataş, “Gönüllü Anlaşmalar, sanayide yenilenebilir enerji projelerine dolaylı yoldan destek sağlıyor. Örneğin, bir fabrika çatısına güneş enerji santrali kurduğu zaman Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı fabrikanın ürettiği 1 yıllık elektrik enerjisi miktarını da hesaplamaya dahil ediyor. Güneşten elektrik üreten tesis, enerji yoğunluğunu bu sayede daha fazla azaltmış oluyor. Tesisler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının verdiği gönüllü anlaşma hibe desteğinden faydalanmış oluyor.” dedi. 

“EN FAZLA GÖNÜLLÜ ANLAŞMA YAPAN FİRMA OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ”    

Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, “Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş EVD firması olduğumuzdan bu yana Türkiye’nin 7 bölgesinde de enerji verimliliği projeleri yapan bir firmayı hedefledik. Çalışmalarımızı da hayata geçirirken bu hedefimiz doğrultusunda ilerledik. Bugün hem bölgesel partnerlerimizle hem de yapılandırmalarımızla birlikte her coğrafyaya ulaşıyoruz. Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) başvurusunu gerçekleştirdik. Verimlilik artırıcı proje desteği, Gönüllü anlaşmalar ve Enerji Verimliliğine 5.Bölge yatırım teşviği için durmaksızın endüstriyel tesislere bilgi paylaşıyor ve birçoğu ile bu çalışmaları yapıyoruz. Gönüllü anlaşmaların endüstriyel tesislere detaylı anlatılması ile geçtiğimiz yıl birçok müşterimiz bu anlaşmayı Enerji bakanlığı ile yaptı. Tüm sanayi tesislerinin Gönüllü Anlaşma yapmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.