Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Makine Mühendisi Ayşegül Tekerekoğlu, belediye olarak şehrin sahip olduğu enerji potansiyelini ve enerji üretimine yönelik hazırladıkları santral projelerini anlattı. 13. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Tekerekoğlu, gerçekleştirdikleri enerji yatırımlarını şu sözlerle anlattı. “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak tükettiğimiz tüm enerjiyi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmek için birçok yatırımı hayata geçirdik. Projelerimiz sırasıyla, Katı Atık Tesisimiz 5,650 MW, GASKİ Kojenerasyon Tesisi 1,6 MW, Oğuzeli Biyogaz Enerji Santrali 1 MW, Bağlarbaşı 1 -2 GES projeleri 2 MW, GASKİ Arşimet Santrali 170 kWh, GASKİ Otopark GES 120 kWh ve Ekolojik Bina GES projesi 20 kWh şeklindedir. Toplam kurulu gücümüz 10,56 MWh olup kurulu güce dayalı toplam üretimimiz 176,88 MW/gün şeklindedir. Yılda ise 40 425 ton CO2 karbon salınımını önlüyoruz. 5 adet tesisin toplam yıllık enerji tüketimi 22.700 TEP değerindedir. 5 adet tesiste görülen toplam tasarruf potansiyelimiz ise 5.710 TEP değerindedir. Yıllık ortalama tasarruf potansiyelimiz 16 milyon TL’dir” dedi. 

“SOLARPARK PROJESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ” 

“Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak tükettiğimiz tüm enerji yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmek istiyoruz” diyen Ayşegül Tekerekoğlu, projenin detaylarını şu sözlerle anlattı. Solarpark Projesi ile enerji hedefimizin önemli bir kısmını karşılamış olacağız. 18 MW Solarpark projesi için çalışıyoruz. Projeyle ilgili ihale aşamasında geldik.” dedi.  

“TASARRUF POTANSİYELİMİZ 16 MİLYON TL”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak enerji verimliliği projeleri hazırladıklarını belirten Tekerekoğlu, yılda 16 milyon TL tasarruf tutarı olduğunu belirtti. Tekerekoğlu, konuşmasına şu sözlerle devam etti. “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kamu binası BREEAM Yeşil Bina sertifikasına sahip çevre dostu bir binadır. Belediyenin ve GASKİ’nin mevcut durum analizi çıkarılmıştır. Enerji yol haritası kapsamında enerji verimliliği uygulamalarıyla yüzde 33 enerji tasarrufu potansiyeli tespit edilmiştir. Ulaşım, asfalt tesisi, içme suyu tedariki pompa istasyonları gibi en fazla tüketim yapan 5 noktadaki etüd sonucuna göre yılda 16 milyon TL tasarruf miktarı belirlenmiştir” dedi.