Türkiye, 2012 – 2023 Enerji Verimliliği Stratejisi Belgesi’ne göre 2023 yılına kadar enerji yoğunluğunun en az yüzde 20 azaltılması planlanıyor. Endüstriyel tesisler başta olmak üzere birçok şirkette enerji verimliliği projelerinin hayata geçmesi hedeflere ulaşma noktasında önem arz ediyor. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever 11-18 Ocak Enerji Verimliliği Haftası’nda derneğin somut önerilerini paylaştı.

“TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ TASARRUF İMKANI VAR”

Vatansever, “Bakanlığımız tarafından verilen Enerji Yöneticisi Sertifikası ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Baş Denetçi Sertifikası’na sahip yetkin kadroları bünyesinde barındıran, A Sınıfı Enerji Etüt Firmalarının belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu firmalar tıpkı yeminli mali müşavirler gibi bir statüde olmalı, kamu adına projelerin inceleme ve denetimlerini yapmalı, raporlarını Enerji Bakanlığı’mıza sunmalı.” dedi. 

Vatansever, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Firmalarımızda ve tesislerimizde bu konuda yapılacak çok iş var, ciddi tasarruf imkânları var. Ancak bu yönde oluşturulan proje başvurularının inceleme ve denetimleri bir seneden fazla sürüyor. Özel sektör hızlı ilerlemek, hemen karar verip uygulamak zorunda. Birçok sanayici işin uzamasından dolayı başvurusunu geri çekiyor. El yordamıyla, kendi yapabildiği kadar yapıyor. Bu durumda devlet teşvikleri çalışmadığı için, 100 birimlik iş yapacaksa, 20 birimlik yapabiliyor. Bürokrasinin ağır işlemesi, enerji verimliliği teşvik düzenlemesinin işlememesine neden oluyor” dedi.