Sunroof Enerji Genel Müdürü Neslihan Top, Endüstri Radyo’da yayınlanan Enerjisini Üreten Fabrikalar programında konuğum oldu. Kendi enerjisini üreten fabrikaların elde ettiği avantajları anlatan Top, bu avantajları şu sözlerle anlattı: “Elektrik faturalarındaki birim fiyatlar yılın dört çeyreğinde yenileniyor ve güncelleniyor. Birim fiyatları değerlendirdiğimiz zaman fabrikalar enerji maliyetlerini azaltmaya odaklanıyor ve kendisine bir yol haritası çiziyor. Fabrikalar kendi enerjisini üreterek büyük oranda tasarruf sağlıyor, gelen zamlardan minimum oranda etkileniyor ve yıl içerisinde oluşan pozitif etki sayesinde avantajlı bir noktaya geliyor. Fabrikalar çatısındaki müsaitlik durumuna göre elektrik üretimi gerçekleştirebiliyor. Örneğin bazı fabrikalar tükettiği elektriğin yüzde 100’ünü kendisi üretirken bir diğer fabrika yüzde 50 oranında bir üretim gerçekleştirebiliyor. Yüzde 100’e ne kadar yaklaşırsak fabrika o kadar tasarruf sağlamış oluyor.”  

“FABRİKALARLA BİRLİKTE BİR SÜREÇ YÖNETİYORUZ”

“Biz öncelikle yatırımcının ihtiyaçlarını değerlendiriyoruz ve yapılması gerekenleri hazırlıyoruz.” diyen Top, yatırımcının cebinde daha çok parasının kalacağı bir sistemin tasarlanması gerektiğine dikkat çekti. Konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle anlattı: “Fabrikaların aylık elektrik faturasını inceliyoruz ve tüketimlerine bakıyoruz. Bu doğrultuda projelerimizi birkaç alternatif projeksiyon üzerinden oluşturuyoruz. Yatırımcıyla birlikte çalışarak en uygun projeyi seçiyoruz ve fizibilite döküyoruz. Yatırım maliyetini, sağlayacağı tasarrufu, geri dönüş süresini hesaplıyor ve finansman konusunu konuşuyoruz. Yatırım kararı alındığı zaman anahtar teslim sürecine başlıyoruz. Kurumsal izinlerimizi alıyoruz, projeyi çiziyoruz ve gerekli onayların alınması için müracaatlarımızı yapıyoruz. Satın alma ve şantiye süreçlerimizi tamamladıktan sonra kabul kısmına geçiyoruz. Kabul işlemleri tamamlandıktan sonra bir yatırımcıya çalışan santrali devrediyoruz. Bundan sonra bizim için bakım ve onarım kısmı devreye giriyor. Periyodik bakımlarımızı yaparaktan aslında ileri vadeli yatırımcımızın menzilinden hiç çıkmadan o santralde bizde bir söz sahibi olarak birlikte bir süreç yönetiyoruz.” 

“YATIRIMLAR KENDİNİ 4 SENEDE AMORTİ EDİYOR”

“Yatırımcı fizibilite rakamını tamamen kendisi belirliyor. Nasıl belirliyor? Eğer fabrikaya çok yüksek oranlarda elektrik faturası geliyor ve bu faturayı azaltacak yönde bir çalışma yapılıyorsa geri dönüş süreleri 4 yılında kalabiliyor.” diyen Top, amorti sürelerinin kısaldığına vurgu yaptı. Top, sözlerine şu şekilde devam etti: “Tabii bu süreyi elde edebilmek için yatırımcının kendi öz sermayesini kullanması gerekiyor. Yatırım kredi ya da farklı fonlar kullanılarak yapılıyorsa amorti süresi artıyor. Yatırım yaparken elektriğe gelen zam oranının amorti süresini kısalttığını unutmamak gerekiyor. Amorti sürelerinin düşmesinde elektrik zamlarının yanı sıra piyasa şartları, döviz artışları gibi nedenlerde etkili oluyor.”