Türkiye'nin enerji altyapısı, ticaret sistemi ve tüketici alışkanlıklarını dijital hizmetleri kullanarak daha verimli, daha sürdürülebilir ve daha kolay hale getirmek amacıyla kuruldu. Enerjide Dijitalleşme Derneği’nin (EDİDER) basın toplantısı Koronavirüs salgını nedeniyle dijital olarak gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kâmil Çağatay Bayındır, Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Sarı, Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Alper Terciyanlı, Yönetim Kurulu Saymanı Dr. Ezgi Avcı Sanlı ve Yönetim Kurulu Üyesi Can Arslan’ın katılımı ile düzenlenen toplantı kapsamında amaçları, hedefleri ve üzerinde yoğunlaştıkları konular ele alındı. 

ENDÜSTRİYEL DEVRİMLER, ENERJİDEN GÜÇ ALARAK OLUŞUYOR 

EDİDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kâmil Çağatay Bayındır’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantı, tarih boyunca yaşanan sanayi devrimlerine kısa bir hatırlatma yaparak enerjinin tüm endüstriyel devrimlerinin anahtar sektörü olduğunu söyledi. Bayındır, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “EDİDER olarak amacımız, enerji alanında yaşanan dijital dönüşümde Türkiye’ye çözüm sağlayan ya da çözüme ihtiyaç duyan paydaşları bir araya getirmektir. Bu amacımıza ulaşabilmek için Türkiye’deki farkındalığı ve bilgi birikimini artırmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlamak için çalışıyoruz” dedi. 

“DERNEK OLARAK TOPLUMU BİLGİLENDİRMEYİ AMAÇLIYORUZ”

EDİDER Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Sarı “Enerjide Dijitalleşme kavramı, çok yeni bir kavram olmakla birlikte teknolojideki ilerlemeyi de ifade etmektedir. Enerji sektöründeki dijitalleşme yıllardır dünyada altyapı yatırımı gibi algılanmaktaydı. Altyapı sorunları çözüldüğü taktirde enerji sektöründe yaşanan sorunlarında biteceği düşünülmekteydi. 1970 yılında yaşanılan petrol krizinden sonra bu algı değişmeye başladı. Çünkü yaşanan sorunun altyapı değil, güvenlik sorunu olduğu anlaşıldı. Günümüzde ise artık dijitalleşme, sürdürülebilirlik kavramı içerisinde ekonomik ve sosyal konuları içerisinde değerlendiriliyor. Pozitif ve negatif etkileri konuşulurken de enerji yoksulluğu, enerji adaleti gibi yeni kavramlarla karşılaşılıyor. Biz dernek olarak toplumu bilgilendirmeyi ve desteklemeyi hedefliyoruz.” dedi. 

ENERJİNİN DİJİTALLEŞMESİNDE 3 BAŞLIK ÖNE ÇIKTI 

EDİDER Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Dr. Alper Terciyanlı, “Dijitalleşme söz konusu olduğunda üç başlığın öne çıktığını görüyoruz. Birincisi, haberleşme teknolojisindeki gelişmeler sayesinde haberleşme altyapısını daha ucuz, esnek ve kolay bir şekilde kurabiliyoruz. İkincisi, sensörler sayesinde elde ettiğimiz verilerin aktarılmasını sağlıyoruz. Sensör teknolojisi eskiye göre daha ucuz, daha yetenekli ve çok daha fazla noktaya uygulanabilir hale geldi. Üçüncüsü ise sensörler sayesinde elde ettiğimiz verileri etkin bir şekilde işlenmesi ve verinin bilgiye dönüşmesi noktasında daha yetenekliyiz. Bu üç başlık birçok sektörde olumlu etkiler yaparak yeni bir dönemin kapısını araladı. Bununla birlikte depolama teknolojisinin yaygınlaşması, fiyatların aşağıya inmesi ile birlikte yeni bir dönem başladı. Elektrikli araçlar enerji sektörünün dijitalleşmesi konusunda önemli bir başlığa dönüştü. Bu gelişmeler sayesinde yeni tecrübeler kazanacağız. Derneğimiz tam da bu konuda faaliyetleri düzenlemek amacıyla kuruldu. EDİDER olarak enerjinin dijitalleşmesi konusunun rahatça tartışılabileceği, uygulanabilirliğinin konuşulabileceği ve bilginin daha hızlı bir şekilde yayılabileceği bir platform sunmak istedik. Derneği kurmaya karar verdiğimiz ilk günden beri sinerji başlığı ana motivasyonumuzu oluşturdu.  Bu sinerjiyi kamu, özel sektör ve üniversite işbirliği ile ortaya çıkmasını hedefliyoruz.