Enerji maliyetlerini düşürüp üretim kayıplarını azaltmak ve üretim hızlarını artırıp yüksek kaliteli imalatlar için hassas çalışan motorlar üreten EMF Motor, covid-19 salgını sürecini dijital altyapısıyla yönetiyor. Konuyla ilgili çalışma sürecini anlatan EMF Motor Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran, bu süreçte yeni iş modelleri geliştirdiklerini belirtiyor. 

ENDÜSTRİDE DÖRDÜNCÜ EVREYE GEÇMEK GEREKİYOR  

Koronavirüs salgının yayılmaya başladığı zamanlarda ailevi sebepler nedeniyle Amerika’ya gelmiştim. Şimdi kısıtlamalar dolayı Türkiye’ye dönemiyorum ve olayları 12 bin kilometre uzaktan takip ediyorum. Bu süreçte tüm dünya olarak yaşadıklarımızı gözlemlediğimiz zaman dijital dönüşümün çok yoğun şekilde katlanarak hayatımıza geçiş yaptığını görüyoruz. Bugüne kadar endüstride sanayinin üçüncü evresinden çıkıp dördüncü evreye geçmek gerektiğini söylüyordum. Şimdi ise yaşadığımız olaylar bizi yüzme bilmeden okyanusa atacak. Bizlerde okyanusta ya boğulacağız ya da yüzmeyi öğreneceğiz. 

13 YIL ÖNCE KURDUĞUMUZ ERP SİSTEMİNİ SÜREKLİ GELİŞTİRİYORUZ 

EMF Motor olarak dijitalizasyon için bilgi toplama çalışmalarımızı yıllar önce başlatmıştık. ERP sistemimizi ise 13 yıl önce kurduk ve kullanmaya başladık. ERP sisteminin sürekli hayatımızda olması ve eklemeler yaparak geliştirilmesi gerekiyor. Biz bunu başardık ve her hafta kararlar alarak yeni eklemeler gerçekleştirdik. KOSGEB projesi kapsamında CNC, motor test merkezimizden ve diğer makinelerden veri toplamaya başladık. En önemlisi de toplanan verilerin anlaşılır hale gelmesi ve sistemin daha gelişmesi için halen üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Örneğin ürettiğimiz motorlarda, olası motor arızalarını tespit etmek amacıyla anlık titreşim, ısı, ses ve manyetik akı ölçümleri yapıyoruz ve verileri bir portalde topluyoruz. Yapay zeka motor algoritmaları ile gerek motorun model testleri gerek kalite kontrol verilerini analiz ederek sahada çalışan tüm motorların sürekli online kontrollerini yapıyoruz. Ayrıca ürünün çalışmasında eğer bir sapma gözlemleniyorsa müşterinin portaline ve istediği kanallara SMS ve/veya eposta ile bildiriyoruz. Bunun dışında büyük verinin işlenmesi ile motorların kestirimci bakım çıktıları örneğin “ekstrüder’de büte bakımı gibi”, yapıyor ve periyodik bakımdan kestirimci bakıma dönüş EMF Motor müşterilerimizin bakım sebepli duruşlarını minimize ediyoruz.  Bunun dışında motorun bağlı olduğu tahrik sistemlerinde bir sorun olduğunda da yapay zeka algoritmaları ile müşterilerimize bildirimler yapabiliyoruz. 

Son dönemde satın alma departmanı için dijital dönüşüm çabaları adına birçok iyileştirmeler gerçekleştirdik. Özellikle stok seviyelerine ulaşma, stokları görme gibi konuları farklı pencerelerden değerlendirmeye çalıştık. Çünkü yaşadığımız şu süreçte stok seviyesi malların tedarik edilebilirliğinin takibi önem kazandı. Endüstriyel motor üretiminde hammaddenin maalesef yüzde 30’u, asansör motorlarında ise yüzde 40’ı yurt dışından tedarik ediliyor. Dünya genelinde yaşanan fiyat dalgalanmaları ise daha da önemli hale geldi. Eskiden 100 TL’ye aldığımız ürünü şimdi ne kadara temin edilebileceğini bilmek, hükümetin koyduğu ek gümrükleri takip etmek ve sektörümüze yansımalarını incelemek hayati önem taşıyor. Ayrıca iç ve dış piyasadan temin edilen ürünlerin tedarikle ilgili sürecinin değerlendirilmesi de önem arz ediyor. Fason iş yaptırdığımız tedarikçilerimize üretim yapabilmesi amacı ile kalıplarımızı veriyoruz. Bu yerler kapandığı zaman kalıplarımıza ulaşabilmemiz ve alternatif tedarikçi bulmamız gerekiyor. 

EKONOMİK DEĞİŞİMLER HERKESİ ETKİLEYECEK 

Tüm dünya genelinde yaşanan ekonomik değişimler tüm gelir gruplarına ait kişileri etkileyecek. Ekonominin yanı sıra insanların üzerinde psikolojik etkileri olacak ve psikologlara olan ihtiyaçlar daha artacak. Biz bu süreci EMF Motor olarak en az hasarla atlamaya çalışıyoruz. Bu hedefimize ulaşmak için çalışma modelimizi değiştiriyoruz. EMF Motor bünyesinde çalışan Ar-Ge, Muhasebe, Satış, Satış Destek Ekipleri bir ayı aşkın süredir evden çalışıyorlar. Ancak motoru test etmek istiyorsak mutlaka fabrikaya gitmemiz gerekiyor. Keza üretimde devamlılığı sağlamak için fabrikanın çalışması gerekiyor. Üretim hattımız için tedbirler aldık. Bu tedbirler kapsamında insanların hali hazırda geniş olan mesafelerini daha da artırdık. Yine de bu olayın etkisi sadece üretim hattında geçerli değil. Personel servis kullanıyor, alışverişe gidiyor, ailesini görüyor. Günlük rutini düşündüğümüzde insanları korumak daha da zorlaşıyor. 

HER HAFTA ENOSAD YÖNETİM KURULU TOPLANTISI DÜZENLİYORUZ 

Türkiye’de ve Avrupa’da devam eden işlerle ilgili çalışmalarıma devam ediyorum. ENOSAD Başkanı olmam sebebiyle her hafta yönetim kurulu toplantısı düzenleyerek süreci konuşuyoruz. Hemen hemen her gün YK Arkadaşlarımız ile görüşüyoruz. Dernek olarak dijital dönüşümü anlatmak ve bu konudaki farkındalığı artırmak istiyoruz. Ayrıca bu süreçte yeni iş modellerini ortaya çıkarmak, iş birliklerini artırmaya yönelik çalışmalar yapmak gerektiğine inanıyoruz. Biz Covid-19 salgınına hazırlıksız yakalandık. Yabancı şirketlerin her zaman b, c, d planları hazır oluyor. Biz bu planları pek sevmiyoruz ancak bu konuda daha çok çaba göstermemiz gerektiğini öğrendiğimizi düşünüyorum. Endüstri dünyası olarak üretimimizi nasıl çeşitlendirebileceğimize, nasıl yeni iş modelleri bulabileceğimize yoğunlaşmak gerekiyor. Kısacası yeni iş yapma yöntemleri bulmamız gerekiyor. Benzer çalışmaları üyesi olduğumuz MAKFED bünyesinde yaparak, sektörümüzün sıkıntı ve ihtiyaçlarını anlama ve yetkili kurumlara daha iyi anlatabilmek için sıkı çalışma içindeyiz. Ayrıca ISO İstanbul Sanayi Odası ile de Dijital Dönüşüm kümesi kurma çalışmaları yürütüyoruz.

FİRMALARA ÖZEL AR-GE ÇALIŞMASI YAPIYORUZ 

EMF Motor olarak yeni bir iş modeli geliştirdik ve üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizim üretim dışında çok başarılı bir Ar-Ge ekibimiz bulunuyor. Bu yeni iş modeli kapsamında Almanya, Avusturya ve İtalya’daki birkaç önemli şirket ile anlaşma gerçekleştirdik. Firmaların esas yetisi olmayan ancak ürün geliştirmek isteyen şirketler için Ar-Ge çalışması yapıyoruz. Firmalardan aldığımız ana kriterler kapsamında onların beklentilerini karşılayacak ürün geliştiriyoruz. Dünya devi bir şirket için ilk üç projemizi gerçekleştirdik, dördüncü projemize başlıyoruz. İtalya’da bir firma için özel motor üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu yeni iş modelimizle sorunu olan firmaların ihtiyaçlarına cevap vereceğiz.