İSTANBUL (AA)  - Elektrikli araçların kullanımı dünya çapında artışını sürdürürken, verimliliği ve çevre dostu olması gibi özellikleri bu araçları toplu ulaşım için de son derece cazip kılıyor.

Yapılan araştırmalara göre, 2025 senesinde her 2 araçtan birinin ya elektrikli ya da hibrit olması, 2030 yılında ise her 2 araçtan 1'inin sadece elektrikli olması bekleniyor.

2030 yılında içten yanmalı araçların oranının yüzde 20 altında kalabileceği tahmin edilirken, elektrikli ve hibrit araç sayısındaki artışla birlikte bu teknolojilere yoğun talep olacağı ve dolayısıyla maliyetlerinde azalacağı tahmin ediliyor.

Elektrikli araçların kullanımının dünya çapında yaygınlaşmaya başlamasıyla beraber toplu ulaşımın da artık elektrikliye döneceği tahmin edilir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Fatih Dönmez de ocak ayında AA Editör Masası'nda yaptığı açıklamada, hem elektrikli araç kullanımı hem de elektrikli şarj istasyonlarına ilişkin planlamaların yapıldığını söyleyerek, "Yapılan planlamalarda Türkiye'de 2030 yıllarında 1 milyonun üzerinde elektrikli otomobil olacağını düşünüyoruz. Buna göre de şebekede hazırlıklarını planladık." dedi.

Bu bağlamda binek araç üreticilerinin yanı sıra otobüs ve minibüs üreticileri de ürün planlamalarına elektrikli modelleri her geçen gün eklemeyi sürdürüyor. Elektrikli otobüs ve minibüslerde konfor dikkati çekerken, motorun sessiz çalışması ve çevre dostu olması da elektrikli otobüs ve minibüsleri ön plana çıkarıyor.

İstanbul'daki Otobüs Endüstrisi ve Yan Sanayi Uluslararası İhtisas Fuarı'nın (Busworld International) Türkiye ayağı Busworld Turkey 2020'de de bir çok firma elektrikli araçlarını sergiledi

Fuara katılan çok sayıda firmanın ürün gamında elektrikli araçlar ve komponentleri de yer alırken, görücüye çıkan elektrikli otobüs ve minibüsler büyük ilgi gördü.