Elektra Elektronik, DynamiX markasıyla üretmeye başladığı Türkiye’nin ilk ve tek yerli aktif harmonik filtre serisine bir yenisini daha ekledi. 

Endüstriyel ve ticari tesislerde hızlı kompanzasyon ve harmonik filtreleme yapabilen bir cihaz olan DynamiX serisi yeni Static Var Generator (SVG) ile rezonans riskini ortadan kaldırarak üretimdeki gereksiz duruşları önlüyor ve güç kalitesini artırıyor. DynamiX Static Var Generator ürününün reaktif güç ihtiyacı değişken olan çelik fabrikaları, madencilik ve inşaat sektöründe yoğunlukla kullanıldığını belirten Elektra Elektronik Ar-Ge Müdürü Dr. Tutku Büyükdeğirmenci, DynamiX serisi ile dünya çapında sektördeki en yüksek performansa sahip aktif harmonik filtreleri üreten şirketlerden biri olarak konumlandıklarını açıkladı.

Günümüzde endüstri alanındaki birçok tesis üretim süreçlerini kolaylaştırmak için çok çeşitli elektronik ekipman kullanımını tercih edilmesi güç kalitesinde bozulmalara neden oluyor. Elektra Elektronik, bu noktada DynamiX serisi Static Var Generator ile güç kalitesini doğru bir şekilde yöneterek güç kalitesi ile ilgili yaşanan sorunları çözmenin bir yolunu sunarken, güç kalitesi ile tesislerin enerji kaybını azaltıyor. 

Daha düşük maliyet sağlamanın yanı sıra ekipman ömrünü de uzatan Static Var Generator, klasik kompanzasyondan farklı olarak, klasik kompanzasyonda yer alan kondansatör, reaktör, kontrol rölesi, şönt reaktörü, kondaktör gibi elemanlara ihtiyaç duymadan da çalışabiliyor. Yeni yatırım yapacak ve yeni kurulacak tesislerin yanı sıra hali hazırda kompanzasyon panosu bulunan ve mevcut güçlerini artırmak isteyen firmalar; SVG ile hızlı, güvenilir ve sınırsız adımda hassasiyete sahip bir sistem kurmaları mümkün oluyor. SVG, klasik kompanzasyona kolay adapte olan ve uyumlu çalışan bir yazılım altyapısı da içeriyor. Endüstriyel ve ticari tesislerdeki rezonans riskini ortadan kaldırarak üretimdeki gereksiz duruşların önüne geçen ve güç kalitesini artıran DynamiX Static Var Generator, özellikle reaktif güç ihtiyacı değişken olan çelik fabrikaları, madencilik ve inşaat sektöründe yaşanan büyük sorunlara son veriyor. Bu yeni nesil ürün, geleneksel reaktif güç kompanzasyonu cihazlarına göre daha güvenilir olması ve daha yüksek koruma sağlaması özelliğiyle de dikkat çekiyor.

TESİSİN DURMA NOKTASINA GELMESİNİ ENGELLİYOR

Elektra DynamiX serisi SVG, geleneksel bir Statik Var Kompanzatör ile karşılaştırıldığında; gelişmiş kararlılığı, uzatılmış ürün ömrü, hızlı yanıt sistemi, geniş güç aralığı, geniş kapasitesi, düzgün ayarı, düşük harmonikleri, kararlı sistem voltajı gibi birçok özellik sunuyor ve büyük ölçüde iyileştirilmiş güç kalitesi sağlıyor. Mühendisliği, tasarımı ve üretimi Elektra Elektronik’in bünyesindeki uzman mühendis kadrosuyla gerçekleşen Static Var Generator (SVG) ile enerji kalitesi sorunları yaşayan firmalara yüksek katma değerli çözüm sunarken, bu inovatif ürün, elektriksel kirlilik anlamına gelen harmoniklerden kaynaklı arızaları engelleyerek tesisin durma noktasına gelmesini önlüyor ve kullanılan makinaların uzun ömürlü olmasını sağlıyor.

YÜK DENGELEME VE 13. HARMONİĞE KADAR AKTİF HARMONİK FİLTRELEME İMKANI

SVG’lerin tek bir pano içerisinde 250kVAr güce kadar kompanzasyon kapasitesi bulunduğunu belirten Elektra Elektronik Ar-Ge Müdürü Dr. Tutku Büyükdeğirmenci, sözlerine şöyle devam etti: 

“DynamiX SVG kompakt tasarımı, kurulum alanlarını verimli bir şekilde yönetmeye olanak tanıyarak yüksek standartlı bir ekran sağlıyor. 25μs dinamik tepki süresi, yüzde 100 kapasite ile hem endüktif hem kapasitif kompanzasyon imkanı, güç faktörünü 0.99’un üzerinde tutması, 3 iletkenli ve 4 iletkenli bağlantıya uygunluğu, yük dengeleme yapabilmesi ve 13. harmoniğe kadar aktif harmonik filtre özelliği ürünün öne çıkan özelliklerini oluşturuyor. DynamiX serisi SVG’lerimizin duvar tipi ve kaset tipi olmak üzere iki farklı montaj seçeneği mevcut. Her iki montaj yapısında da ürünler aynı performansı sağlıyor. Duvar tipi üniteler 25kVAR, 35kVAr, 50kVAr ve 100kVAr güçlerinde. Kaset tipi yapıda ise bir pano içerisinde 250kVAr güce kadar çıkmak mümkün. Daha yüksek kompanzasyon güçlerinin gerektiği durumlarda birden fazla pano paralel olarak bağlanabiliyor.”