9. Türkiye Enerji Kongresi’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisinin hem Türkiye’deki hem de dünyadaki durumunu değerlendirdi. Dünyada rüzgar enerjisine 150 milyar dolar yatırım yapıldığının altını çizen Dönmez, Türkiye’de ise 2020 yılında 740 MW ek kapasitenin devreye alındığını açıkladı. 

“RÜZGAR, TÜRKİYE’YE IŞIK OLDU”

Bakan Dönmez, Türkiye’nin rüzgar enerjisi alanında geldiği noktayı şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye'de rüzgar enerjisinin toplam kurulu gücü ekim ayı sonunda 8 bin 330 MW’a ulaştı. Rüzgar, toplam kurulu gücümüzün yüzde 9'unu ve yenilenebilir enerji kurulu gücümüzün ise yüzde 17,5'ini oluşturdu. Santrallerin toplam gücünü değerlendirdiğimizde 9,6 milyon hanenin elektrik tüketimini sağlayabilme imkanına kavuştuk. Enerjideki yol haritamızı Milli Enerji ve Maden Politikamız ile belirlemiştik. Hedefimizi de daha fazla yerli ve yenilenebilir enerji olarak söylemiştik. Politikamızı ilk açıkladığımız zaman yenilenebilir enerji alanında toplam kurulu gücümüz 38 bin 900 MW seviyelerindeydi. Bu rakam üç yıl içerisinde 47 bin 671 MW’a ulaştı. 2017 yılında yüzde 45,7 olan gücümüz ise bugün yüzde 51’e kadar yükseldi. 2019 yılında devreye aldığımız kurulu gücümüzün yüzde 61,2’si yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor. Bu yıl devreye aldığımız kurulu gücümüzün yüzde 98'i yenilenebilir kaynaklardan meydana geldi. Dünyadaki eğilimlere paralel olarak enerji sektörümüz sürdürülebilir, rekabetçi ve tek temelli bir üretim anlayışına doğru hızla ilerliyor.” dedi.  

“15 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANIYOR” 

Rüzgar kapasitesinin 18 yılda 400 kat arttığını belirten Dönmez, Türkiye’de rüzgar enerjisi sektöründe 15 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti. Dönmez konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Rüzgar enerji sektörü Türkiye’de 15 bin kişiye istihdam sağlıyor. Rüzgar enerjisi aynı zamanda sektörün yüzde 55 – 60 yerlilik oranıyla enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi konusunda da önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Rüzgar alanında ulaştığımız toplam kurulu güç ile Avrupa’da 7’nci, dünyada 12’nci sırada yer alıyoruz. yerli teknoloji ve verimli üretim anlayışımızla daha yukarı sıralara doğru hızlı adımlarla ilerleyeceğine inanıyorum. Türkiye'nin rüzgarı, enerji dünyasındaki taşları yerinden oynatacak güçte. Bu yüksek potansiyelin en önemli göstergelerini 4 önemli rekorla gördük." diye konuştu.