Türkiye’nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjideki payının her yıl biraz daha arttığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ayrıca güneş enerjisi kollektörleri ile sıcak su üretiminde dünyada 3’üncü sıraya yükseldiğimizi belirtti. Yapılan açıklamada, sıcak su eldesinde Çin ve ABD’den sonra en fazla Türkiye’nin yararlandığını ve bu sayede yılda 200 milyon enerji tasarruf elde edildiği kaydedildi. Düzenlemeler sayesinde çatı ve cephelerde güneş enerji santrali kurulumlarının ekonomik açıdan cazip hale getirildiğini ve bu sayede kendi enerjisini güneşten üreten tesislerin her geçen gün arttığı belirtildi. 

ÇATILARDA KURULAN GÜNEŞ PANELLERİNİN KAPATESİ 270 MW’I GEÇTİ 

Yapılan açıklamada Türkiye'de çatılarda kurulan fotovoltaik güneş enerjisi panellerinin kapasitesi 270 MW’ı geçtiği belirtilirken Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına göre, yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 741 saat. Yılda gelen güneş enerjisinin ortalama değeri bin 527 kilowatt saat metrekare/yıl ile önemli bir güce sahip. Bu sebeple Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı kurulu güç kapasitesini artırma potansiyeli oldukça yüksek" denildi.

'GÜNEŞ ENERJİSİ KURULU GÜCÜMÜZ 6 BİN MEGAWATTI AŞTI'

Türkiye’nin güneş enerjisinde ulaştığı güçle ilgili bilgiler paylaşan Bakan Dönmez, güneşten elektrik üretimine yönelik çalışmalarda son dönemde önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Özellikle lisanssız üretim kapasitesinde güneş enerjisi yüzde 90’dan fazlasını oluşturuyor. Ayrıca sıcak su elde etmek için kullanılan güneş kolektörleri Anadolu’da oldukça yaygın. Bu kültürün sonucu olarak Türkiye, dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Amacımız kendi enerjisini üreten bir yatırımcı profili ortaya çıkarmak. Çatısında ve cephesinde kuracağı projelerde kendi enerjisi üreten hanelerin, otellerin, hastanelerin, okulların ve sanayi kuruluşlarının olmasını istiyoruz” dedi.