Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu 17'nci RLC Günleri gerçekleşti. Video konferans yöntemiyle programa katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, üç ana konu başlılığını ele aldı. Üç başlık; dünyadaki enerji sistemleri, dijital sistemler ve sosyal ilişkiler oldu. 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ HAKİMİYETİ TARTIŞILIYOR”  

Dönmez, “Güneş teknolojisindeki hızlı değişim, pil teknolojisi ve rüzgarda yakalanan ölçekle bugün yenilenebilir kaynakların hakim olduğu bir sistem tartışılıyor. Güneş enerjisinde Keban Barajı'nın 5 misli kurulu güce yalnızca 3-4 yıl içerisinde ulaştık. Enerji kaynakları kadar teknolojik gelişmelere de odaklandık. Enerji teknolojilerini yerlileştirmenin temel amaçları bulunuyor. Günümüzde kaynağın bir yerde konsantre olması gerekmiyor. Bugün her yerde olan güneş ve rüzgar gibi kaynaklara geçiş hızlanıyor. Tüm bu teknolojilerde esas olan rüzgar ve güneş değil, bunları daha düzenli enerji kaynaklarına dönüştüren teknolojilerdir. Dolayısıyla Türkiye'nin bir sonraki enerji dönüşümünün başka bir kaynağa değil yerli güneş, rüzgar, nükleer, açık deniz sondaj kabiliyetleri, yerli lityum ve pil teknolojileri gibi yeni teknolojilere geçiş olduğunu söyleyebiliriz. Bu teknolojileri yerli mühendis ve yerli kaynaklarımızla hayata geçirmemiz çok önemli."
 
"ENERJİ HİZMETLERİNDE YAPAY ZEKA ALGORİTMALARI YAYGINLAŞACAK"
 
Dönmez, “Dijital dönüşüm yeni tip koronavirüs (Kovid-19) süreciyle hızlandı ve yapay zeka teknolojilerindeki ilerlemeye dikkat çekti. Yapay zeka ile birçok yeni ve yenilikçi materyalin bulunmasıyla hızlanabilecek. Kişiselleştirilmiş deneyim sunan yapay zeka algoritmaları enerji hizmetlerinde ve müşteri ilişkilerinde yaygınlaşacak. Daha fazla yenilenebilir enerjiyle tüketicinin de oyuna aktif katılımı önemli olacak. Tüketicinin her zaman elektriğini açıp kapatması beklenemez. Elektriğin üretiminde, dengelenmesinde de birçok otomasyon sistemi kullanılıyor. Bu alanlarda ise yapay zeka izleme konusu önem kazanıyor” dedi.