DERYA KUMTEPE - Savuma Sistemleri alanında faaliyet gösteren FNSS, üretim faaliyetlerinde enerji verimliliği sağlama, enerji maliyetlerini düşürme ve sera gazı salınımlarını azaltmaya yönelik bir politika izliyor. Üretim hattında gerçekleştirdikleri iyileştirme çalışmaları hakkında bilgi veren FNSS Genel Müdürü ve CEO’su Nail Kurt, “Eski tip sıcak su kazanımızı, yeni ve yüksek verimli tip kazan ile değiştirirken kazanın kullandığı suyu ısıtmak için güneş enerjili su ısıtma sistemini de devreye alarak, kazanın enerji tüketiminin azaltılması sağladık. Diğer bir yandan boyahanede boya kurutmak için kullanılan elektrikli fırın sistemleri yeni tip doğalgazlı fırınlara çevrilerek, enerji tüketiminde yüzde 50'ye varan düşüş sağladık.” dedi. 

PROJELERİ ADIM ADIM İZLİYOR 

Faaliyetlerimizde enerji verimliliğinin sağlanması, enerji maliyetlerimizin ve sera gazı salınımlarımızın azaltılması çevre alanında önemsediğimiz konular arasında geliyor. Bugüne kadar önemli iyileştirmeler yaptık. Eski tip sıcak su kazanımızı, yeni ve yüksek verimli tip kazan ile değiştirirken kazanın kullandığı suyu ısıtmak için güneş enerjili su ısıtma sistemini de devreye alarak, kazanın enerji tüketiminin azaltılması sağladık. Diğer bir yandan boyahanede boya kurutmak için kullanılan elektrikli fırın sistemleri yeni tip doğalgazlı fırınlara çevrilerek, enerji tüketiminde yüzde 50'ye varan düşüş sağladık. Üretim hatlarına ait elektrik panolarını yenileyerek, enerji izleme ve ölçme sistemlerinin de dahil olduğu yeni nesil panolar ile değiştirdik. Ayrıca montaj hatlarında alan ısıtması için sıcak sulu tavan radyantı montajnı tamamlayarak, elektrik tüketiminde önemli düşüş sağladık. 1000'er KVA'lık trafolarımız 1600'er KVA’lık trafolar ile değiştirildi ve bu sayede termal kayıplarımızı azaltarak kapasitemizi artırmış olduk. Havalandırma ve ısıtma sistemlerindeki eski ve verimliliği düşük motorları yeni tip yüksek verimli motorlar ile değiştirerek elektrik tüketimlerinde yüzde15'e varan iyileşme sağladık.

"YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINI ÖNEMSİYORUZ" 

Floresan aydınlatmadan LED aydınlatmaya geçerek elektrik tasarrufunu, alüminyum pencere sisteminde de çift camlı sisteme geçerek ısı yalıtımını artırdık. Güneş enerjisi sistemi kurarak yenilenebilir enerji kullanımına başladık. 2020 yılı temmuz ayı itibariyle 60 KVA’lık güneş enerjisi sistemi kurulumu için de başvurumuzu yaparak yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımımızı artırmak için gerekli adımlarımızı attık. FNSS olarak yenilenebilir enerji kullanımının öncelikle çevre için daha sonra da sürdürülebilirlik kapsamında öneminin farkındayız. Her geçen gün, imkanlar ve üretim gereklilikleri dahilinde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak için gereken adımları atmaya özen gösteriyoruz.