Tofaş Tesisler ve Teknik Hizmetler Müdürü İsmail Önol, dijitalleşme çalışmaları kapsamında önceliği kayıp ve israfı önleyen metodlara verdiklerini söyledi. Önol, yalın süreçlerin dijitalleştirme kapsamında ele alınması gerektiğini aksi halde hedeflenen sürdürülebilirliğe ulaşılamayacağını belirtti.  

BİRÇOK VERİYİ KOLAYCA TOPLUYORUZ

Dijitalleşmeyi ve dijitalizasyonu, ihtiyaç kadar yapmaya çalışıyoruz. Önceliğimiz, kayıp ve israfı önleyen metodları kullanarak işimizi "yalın" yapmaktır. Yalın süreçleri, dijitalleştirme öncelikler içinde olmalı. Aksi halde, tüm hatalar ve kayıplar tekrar dijitale geçer, istediğiniz sonuçları ya alamazsınız ya da sürdürülebilirliğini sağlayamazsınız. Veri toplarken, verileri değerlendirirken, bir şeyleri kontrol ederken, mevcut sistemlerimizin ihtiyaç duyduğu yenilemeler, eklemeler yaparken, şimdiye kadar hiç yapmadığımız bir işi tasarlarken dijitalleşmenin nimetlerinden yararlanmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yani bizim için bir araç olarak gördüğümüz dijitalleşmeyi ve dijitalizasyonu, yalın üretim ve yönetim sistemlerine entegre etmeye çalışıyoruz.

Bu bağlamda, kendi enerji tesislerimizde yapılan dijitalleşme ve/veya dijitalizasyon projeleri ile, birbirinden bağımsız, değişik zamanlarda değişik teknolojilerle yapılmış otomasyon sistemlerini dijitalizasyon çalışmaları ile, eskilerine -şimdilik- dokunmadan, tek bir çatı altında toplayan, yöneten bir sistem yapıyoruz. Bu çözüm hem ekonomik hem ihtiyacı karşılıyor. Diğer yandan dijitalizasyonun bize sunduğu olanaklar ile eskiden bir araya getirmenin zahmetli olduğu pek çok veriyi, çok kolay toplamaya ve analiz etmeye başladı mühendislerimiz. Böylece, yeni ufuklar, fikirler, projeler oluşmaya başladı. Eskiden “bu işi nasıl yaparız canım” diye cesaret edemediğimiz hayallerin, kısa zamanda “Acaba şu şekilde yapabilir miyiz?” diye araştırmacı bir meraka evrilmesini sağladı.

Ortaya çıkan projelerin ihtiyaç duyduğu bilgileri ölçecek sensör seçimleri, kurulacak algoritmalar için ihtiyaç duyulan diğer alt yapılar, bilgi güvenliği, sürekliliği, yedeklemesi   derken birçok alanda, farklı disiplin, insan ve firmalarla temasa geçme ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu da dijitalleşmenin hayatımıza kattığı başka bir boyut. Dijitalleşmenin veya dijitalizasyonun diğer önemli bir yanı da yapılan işin sürdürülebilir olduğunu veya olmadığını hemen ve herkes tarafından görülmesini sağlamasıdır. Bu da başka bir otokontrol olarak değerlendirilebilir.