Evlad-ı Fatihan Ekonomi Derneği (EFED) Başkanı ve BES Sistemi Proje Sahibi Tacettin Salihoğlu, EFED’i ve düşük maliyetlerde enerji üreterek enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasına ve çevre kirliliğini önlenmesine katkı sağlayacak yerli ve milli projeleri Bilyeli Elektrik Santrali (BES)’ni ST Endüstri Medya’ya anlattı.

Salihoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sunuyoruz.

EFED, ne zaman ve hangi ihtiyaca yönelik olarak kuruldu?

Evlad-ı Fatihan Ekonomi Derneği (EFED), yerli ve milli projeler üretmek ve Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunmak üzere bir araya gelen farklı sektörlerden iş insanlarının oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek bünyesinde KOSGEB desteğiyle kurulmuş Fatihan 1299 Girişim Grubu bulunuyor. Derneğimizi, 2018 yılında İstanbul/Esenler’de yedi arkadaş bir araya gelerek kurduk. Derneği kurma amacımız, 1990 yılında kurulmuş Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)’nin faizsiz sisteme yeterince destek veremediğini, 1998 yılında Rahmetli Necmettin Erbakan tarafından kurulan Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON)’nin de yatırımcıyı ve üreticiyi faiz baskısından koruyamadığını gördük. Faiz, gelişmekte olan ülkelerin ve üretenlerin en büyük sorunlarından biridir. Enflasyonun, pahalılığın ve maliyetlerin yükselmesinin faize bağlı olduğunu tespit ettik ve ülkemizde reel ekonomiyi geliştirmek, güçlendirmek, sürdürülebilir ekonomiyi tüm dünyaya model olarak geliştirmek, global ölçekte sanayicilerin ve üreticilerin hak ettiği konuma gelebilmeleri için ekonomi topluluğu oluşturulması amacıyla yüzde 100 faizsiz sistemi, ülkemize kazandıracağımıza inanarak EFED’i kurmaya karar verdik.

Derneğinizin yapısı ve hedefleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

EFED olarak, hedeflerimizi şu şekilde sıralayabiliriz:

•    Üreticilerimizin katılımı ile fon oluşturacağız. Fon ile yatırım yapan üreticilerimize varlığa dayalı faizsiz ham madde desteği sunacağız.
•    Faiz ekonomide reel bir adım olmadığı için, reel olan fon ile üretenlere can simidi olacak faizsiz fon oluşturacağız. Alternatif model olan varlığa dayalı fon oluşturmayı planlıyoruz.
•    Sanayicimizin fonda toplanan birikimine, ileri tarihli müşteri çeki karşılığında nakit desteği vereceğiz.
•    Sanayicimizin fondaki parası 500 bin TL’ye ulaşmış ise, sanayiciye ileri tarihli çek karşılığında yüzde 20 daha fazla nakit desteği vereceğiz.
•    Üreticilerimizi yerel bazdan global arenaya yüzde 100 yerli ve milli marka ile taşıyacağız. Markada Birlik Platformu’nu KOSGEB’ın desteğiyle kurduk. İTO’nun belirlemiş olduğu 81 sektörde markayı kullanacağız.
•    Markamızın kökleri, Kayılar Boyu’na 1071’e kadar dayanmaktadır. Markamızın tekstilden beyaz eşyaya, tarımdan otomotive 81 sektörde ülkemizi temsil edeceğine inanıyoruz. Markamızın kullanım şekli birden fazladır. Birincisi, Kayılar amblemi ile 1071’i hatırlatır. İkincisi, Osmanlının kuruluşunu hatırlatmaktadır. Üçüncüsü ise, Balkanların fethini hatırlatmaktadır.
•    Derneğimize katkısı olabilecek, dernek ile projeleri geliştirmek amacıyla liyakatli, ufku geniş büyük düşünen ve faizsiz sistemi benimseyen 57 üyemiz vardır.
•    Derneğimizin misyonu; yerli ve milli projeleri küresel bazda değerlendirmek. Bunun yanı sıra reel ekonomiyi, faizsiz sistem ile tüm dünyaya örnek model oluşturmak.

EFED olarak hayata geçirmeyi planladığınız projelerden bahsedebilir misiniz?

Öncelikle şunu söylemek isterim: projelerimizi yüzde 100 yerlilik şartıyla geliştiriyoruz. Dernek bünyesinde halihazırda Ar-Ge’lerini kısmen yaptığımız 5 adet projemiz bulunuyor. Projelerimizi kısaca şöyle özetleyebilirim:

•    Universal akıllı ve güvenli anahtar: Kapının kullanıldığı tüm mekanlara hizmet vermesi amaçlıdır. Yerli ve milli yazılıma ihtiyacımız olduğu için KOSGEB Ar-Ge’ye müracaat ettik.  
•    Powerbank dolum, kiralama, satış otomatı geliştirmek. Yüzde 100 yerli olarak üretmeyi planladığımız Powerbank’lardan dünya geneline yönelik reklam almayı hedefliyoruz. Otomatlarımız dünya genelinde bizim standardımıza uyumlu olacak ve kendi elektriğini kendi üretecek. Aynı otomatı engelli sandalyelerini modifiye ederek, otomattaki soketlere uyumlu konuma getirilmesini amaçladık. Engelli vatandaşlarımıza yüzde 100 bedelsiz akü değişimi sağlayacağız.
•    Cep telefonu kablo uçlarının sürekli bozulması ve çöpe gitmesi dolayısıyla tüm cep telefon şarj kablolarını üretecek bir tesis kurmayı amaçlıyoruz. Bu sayede ülkemizin bu yolla zararının önüne geçmeyi hedefliyoruz (2018 rakamlarıyla ülkemizin yıllık bazda 3 milyon 380 bin TL zarara uğradığını tespit ettik).

Son olarak geliştirdiğiniz Bilyeli Elektrik Santrali (BES) Projeniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Projeniz şu an ne aşamada?

Dünyada bir ilk olan Bilyeli Elektrik Santrali (BES) projemiz ile bilyeler ile elektrik üretecek santrali geliştiriyoruz. Bazı akademisyen ve iş insanlarının katılımıyla lansmanını gerçekleştirdik. Prototipimiz kısmen hazır durumda. PCT patentini aldık. Enerji üreten sistemlere alternatif olarak geliştirdiğimiz sistem, yüzde 100 yerlidir. Sistemin hedef sektörleri; otomotiv, makina imalat, alüminyum profil, rulman, inşaat, torna ve üretim sonrası hizmet gibi sektörlerdir. Sektörlerin tamamı yerli ve milli olacak. Alacağımız ham madde yüzde 100 yerli üretilecek. Yerli üretim yapmayan ham madde fabrikalarının kurulması için de gerekli adımları atmayı planlıyoruz. Sistemin ürettiği elektrikte kablo trafo kullanılmayacağı için voltaj düşüklüğü olmayacaktır. BES gücünü, döngüsünü bilyelerden alıyor. Bilyelerin boyutunu istediğimiz kadar büyütebiliriz.

Sistemin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1)    İsteyen kendi enerjisini kendisi üretebilir.
2)    İsteyen ürettiği fazla enerjiyi, enerji dağıtım hattına satabilir.
3)    Sistem demontedir. İstendiği yere taşınabilir.
4)    Sistem ergonomiktir. 1,5 m olup, 3 kapalı alanda çalışabilir.