20 yılı aşkın deneyimin sağladığı avantaj ile fotovoltaik güneş enerjisi alanında uzmanlaşmış olup 15'in üzerinde ülkede hizmet veren ASUNİM, Türkiye'de son olarak 30'dan fazla ülkeye ihracat yapan Bolero Çorap’ın İstanbul’da bulunan fabrika çatısına kuruduğu GES projesini tamamladı. Bu sayede Bolero Çorap hem fabrikanın yüzde 48,39 elektrik ihtiyacını sınırsız yenilenebilir enerjiden karşılayarak maliyetlerini ciddi oranda düşürecek hem de 8 bin 368 ton karbondioksit (CO2) emisyonunu engelleyerek ürünlerini temiz enerji ile üretecek.

PROJEYE ÖZEL MÜHENDİSLİK TASARIMI 

DİJİTAL ÇAĞIN İHTİYAÇLARI DİJİTAL ÇAĞIN İHTİYAÇLARI

Phono Solar güneş panelleri ve SMA marka inverterlerin kullanıldığı 639.9kWp gücündeki projede  ASUNİM’in projeye özel mühendislik tasarımı sayesinde güneşten daha fazla yararlanılması için çatıda dört yönlü panel yerleşimi yapıldı. İnverterlerde projeye özel kablolama tercih edilerek verim kaybı olmaması sağlandı. Gölge analizleri, üretim simülasyonları, optimizasyonlar da dahil olmak üzere tüm projelendirme ve mühendislik hizmetleri ASUNİM’in Avrupa’daki mühendislik departmanı tarafından en güncel teknikler ve ASUNİM’e özel yazılımlar kullanılarak yapıldı. ASUNİM’in iştiraki olan MAXIMA Enerji, santralin bakım onarım faaliyetlerini yürütülecek.

ASUNİM'in referansları arasında Türkiye'nin önde gelen sanayi şirketleri, dünyanın en büyük çatı üzeri GESlerinden biri, Türkiye'nin en büyük meyve entegre tesisi ve Türkiye'nin en büyük perakende zincileri bulunuyor. 

YENİLENEBİLİR ENERJİ KONUSUNDA CİDDİ BİR FARKINDALIK OLUŞTU

Çatı üzeri GES sistemleri ve öz tüketime dayalı sistemler konusunda Avrupa'ya kıyasla son derece geride olduğumuzu  belirten ASUNİM Yönetim Kurulu Başkanı Umut Gürbüz, çatıların doğru şekilde değerlendirilerek enerji konusunda dışa bağımlılığımızın azaltılmasının önemine dikkat çekti.  Enerji maliyetlerini düşürülüp sanayicilerimizin rekabet gücünün arttırılması için çatı üzeri GES’lerin yaygınlaşması gerektiğini ifade eden Gürbüz,  özellikle sanayi alanında yenilenebilir enerji konusunda ciddi bir farkındalık oluştuğunu ve işletmelerin artık elektriğe ödenen yüksek paralardan kurtulmak amacıyla bu tür yatırımlara yöneldiğini söyledi. Gürbüz, "Yakın gelecekte ülkemizde tüm işletmelerin çatısında bu santralleri göreceğimizden ve birçoğuna ASUNİM kalitesini taşıyacağımızdan eminiz" diye konuştu.