ASPİLSAN Enerji tarafından yaklaşık 1,5 milyar lira yatırımla Kayseri'de kurulan, Türkiye ve Avrupa'nın ilk silindirik lityum iyon pil üretim tesisi tamamlandı. Seri üretimin kısa zaman içerisinde başlaması hedefleniyor.     

YENİ TEKNOLOJİ ÇAĞINA GEÇİŞ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM     

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren ASPİLSAN Genel Müdürü Ferhat Özsoy, “Litum iyon pil üretim tesisinin temeli Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’nde 2020 yılının ekim ayında atılmıştı. Pil üretim tesisi tamamlandı ve yakın zaman içerisinde seri üretime geçmesini hedefliyoruz. Lityum iyon teknolojisi birçok alanda kullanılıyor. Türkiye’de olmayan teknolojiyi Türkiye’ye getirerek yeni teknoloji çağına geçiş için önemli bir adım atmış olduk. Başta savunma sanayi olmak üzere tüm sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar gerçekleştireceğiz. Özellikle enerji depolama konusunda çok önemli bir adım oldu.” dedi. 
    
TESİSİN YATIRIM BEDELİ 1 MİLYAR 500 MİLYON LİRA

Özsoy, tesis yatırımıyla ilgili detayları şu sözlerle aktardı: “Üretim tesisinin yatırım maliyeti yaklaşık 1 milyar 500 milyon TL oldu. Bu adımla birlikte milyarlarca liralık yatırım da beraberinde gelecektir. Enerji depolama sistemleri konusunda Türkiye, yatırımların önünde giden bir aktör haline geldi. Gelecekte bir pil ülkesi olacağız. Gelecekte teknoloji pilsiz olmayacak ve her şey pille çalışacak.  Uzaydan elimizdeki cep telefonuna kadar tüm platformlar için pil üretimi ülkemizde gelişecek. Avrupa'ya ihracat yapacağız, bölgenin pil üretim merkezi haline geleceğiz. Gelecekte bizi çağdaş teknolojiye ulaştıracak bir hamleyi başlattık.” 

ÜRETİM MİLLİ TEKNOLOJİYLE YAPILIYOR

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren ASPİLSAN Enerji Yatırım Projeleri Yönetim Ofisi Direktörü Nihat Aksüt: “Tesisteki üretimimiz milli teknoloji ile yapılıyor. Başka bir şirketin patenti ya da lisansı kullanılmıyor. Üretilen pilim tüm fikri ve sınai mülkiyet hakkı ASPİLSAN Enerji’ye ait. Deneme üretimindeyiz ve haziran ayında seri üretime geçmeyi hedefliyoruz. Silindirik olan pilin kapasitesi 2800 miliamper, gerilimi 3,65 volttur. Tesisimizin yıllık üretim kapasitesi 220 miliamper/saat, yani dakikada 60 hücre üretilmekte, bu da yıllık 21 milyon 600 bin adet hücreye tekabül etmektedir." 


 

DİJİTAL ÇAĞIN İHTİYAÇLARI DİJİTAL ÇAĞIN İHTİYAÇLARI