Ege Bölgesi ve Türkiye’nin büyük sanayi kuruluşları arasında öne çıkan ve bağlantı elemanları sektöründe Avrupa’da ilk beş içinde bulunan Norm Holding, alternatif temiz enerji kaynakları ile çevreci yaklaşım doğrultusunda yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. Doğal kaynaklardan elde edilen ve sürdürülebilirliği olan yenilenebilir enerjiye yatırım yapan Norm Holding, bünyesindeki üç fabrikanın çatısına Güneş Enerjisi panelleri yerleştirerek 3 bin 357 kWp kurulu GES gücü elde etti.

Norm Holding Endüstri Grubu Başkanı Mahmut Öztürk, yeni yapılacak tüm tesislerde GES kurulumunun yapılmasını planladıklarını belirterek “Yenilenebilir enerji piyasalarının önümüzdeki yıllarda güçlü bir şekilde büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojilerinin hızla yayılması, önemli ölçüde enerji güvenliği ve çevresel etkilerin azalmasının yanı sıra ekonomik faydaları da gözlemlenecektir.” dedi.

DİJİTAL ÇAĞIN İHTİYAÇLARI DİJİTAL ÇAĞIN İHTİYAÇLARI

Norm Holding’in kuruluşundan ve üretim merkezlerinden bahsedebilir misiniz? 

Norm Holding; 1973 yılında, İzmir Bornova'da çift vuruşlu bir set makine ile cıvata üretim yaparak sektöre adım attı. Kazanılan başarılar sayesinde 1994 yılında, şu an faaliyette olan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yeni ve modern tesisleri kuruldu. Cıvata üretimiyle başlayan bu yolculuk, pek çok şirketin katılmasıyla devam ederek zaman içinde büyük bir holdinge dönüştü.

2023’te Cumhuriyetimizin 100. yılı ile birlikte kuruluşunun 50. Yılını kutlayacak olan, bağlantı elemanları sektöründe lider ve öncü konumunu sürdüren Norm Holding; otomotiv yan sanayi başta olmak üzere beyaz eşya, elektronik, mobilya, inşaat ve makine sektörlerindeki ana üreticilerin ve güçlü markaların çözüm ortağı olarak ulusal ve uluslararası pazarlarda hizmet vermeye devam etmekte. 

Bünyesinde bugün 3 bin 500’den fazla çalışanı ile 4’ü yurt dışında olmak üzere toplam 20 şirket ve 12 üretim tesisi bulunduran Norm Holding’in İzmir ve Salihli’de bulunan üretim tesisleri ile yıllık üretim kapasitesi 165 bin tondur. 

İhracat konusundaki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz? Yeşil Mutabakat çerçevesinde nasıl bir hazırlık yapıyorsunuz? 

Ürettiğimiz ve ihraç ettiğimiz her ürün için tükettiğimiz enerjiyi yenilenebilir enerjiden üretme çabası içindeyiz. Bu nedenle “güneş enerjisinden elektrik üretimi tesisi” kurulumu için uygun her çatıya tesislerimizi uygulamak için çalışıyoruz. Ayrıca mevzuatın izin vermesi durumunda Organize Sanayi Bölgesi dışında farklı lokasyonlara güneş veya rüzgar enerjisinden elektrik üretimi tesisi kurulumu için çalışmalarımız devam etmektedir.   

Son dönemde artan enerji maliyetleri sanayicileri olumsuz yönde etkiledi. Türkiye’deki enerji piyasalarının genel bir değerlendirmesini yapabilir misiniz? 

Enerjideki fiyat artışlarını şaşkınlık ve merakla izlemekteyiz. Yoğun üretim yapan birçok sektörü önemli ölçüde etkileyen fiyat artışları doğal olarak bizi de etkiledi. Fiyat artışlarının nedeni; elektrik arzı ve talebinin enerji piyasasında geldiği noktadır. Talep artarken arzın artmaması, doğalgaz ve ithal kömürle üretim yapan santrallerin maliyetlerinin artması, fiyat artışlarının ana sebepleridir. En önemli sorun ise bu artışların devam edecek gibi görünmesidir.  

Fabrikalar enerji maliyetlerini aşağıya çekmek amacıyla kendi enerjisini üretmeye yönelik önemli yatırımlar gerçekleştiriyor. Sizler de son dönemde güneş enerji santrali projesini hayata geçirdiniz. Fizibilite çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz? 

Uzun zamandan beri takip ettiğimiz konu olan güneşten elektrik üretmek için 2020 yılında aksiyon aldık. İlk tesisimizi 2020 yılında Norm Coating Salihli yerleşkemizde kurduk. Tesislerin üretimleri ve fizibilitelerin uyumunu birkaç ay izledikten sonra yatırım sürecimizi hızlandırdık. Tesisler, ilk yapılan yatırımlarda kendilerini 5-6 yılda amorti ederken son dönemdeki fizibiliteler ve artan elektrik fiyatları nedeniyle 3-4 yılda amorti etmektedir.

Güneş enerji santrali projesinin toplam kurulu gücü nedir? Enerji ihtiyacının yüzde kaçını bu projeden sağlayacaksınız? 

İhalesi tamamlanarak birkaç aya kadar devreye girecek tesisler ile birlikle toplam 5400 kW’lık GES tesisimiz devreye girecek. Devreye girecek yatırımlar ile elektrik tüketimimizin %15-20’sini karşılayacağız. Devam edecek yatırımlar ile de elektrik tüketimimizin tamamını karşılamayı planlamaktayız.

Proje kapsamında kaç adet güneş paneli kullanıldı? Tercih ettiğiniz ekipmanlardan ve elde edeceğiniz verimden bahsedebilir misiniz? 

Solar panellerin güçleri ve verimleri her geçen gün artmakta. Bu nedenle her projede güncel olan farklı güçlerde panel kullanıldı. Bünyemizdeki üç fabrikanın çatısına Güneş Enerjisi panelleri yerleştirerek 3 bin 357 kWp kurulu GES gücü elde ettik. Devreye alınan bu temiz enerji kaynağı ile Norm Holding, mevcut güneş panellerinden yıllık 4,95 milyon kWh elektrik enerjisi elde ederken tüm bağlı fabrikalarının çatısında güneş enerjisi panellerinin kurulumunu gerçekleştirmeyi ve toplamda 35 milyon kWh olan elektrik tüketimini yenilenebilir ve verimli enerjiden karşılamayı da gelecek planları içine alıyor.  Maalesef ülkemizde özellikle panel kalitesi konusuna dikkat etmek zorundayız. Firmalarımız, fiyat baskısı yaşaması veya daha fazla kazanma çabası nedeniyle kaliteden taviz verebilmekte. Projelerimizde ‘’monoperc half cut’’ panelleri kullanıyoruz. Güncel olarak kalitesine güvendiğimiz panelleri takip ederek temin ediyoruz.

Projenin tasarım ve kurulum aşamalarında destek aldığınız EPC firması oldu mu? Projenin hazırlanma süreci hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Proje tasarım aşamasını enerji danışmanımız ve kendi personelimiz ile yürütüyoruz. Hazırlanan proje şartnameleri ile piyasadan teklif alıyor ve ihale ediyoruz.

Öncelikle çatı ve elektrik altyapımız dikkate alınarak tesis edilebilecek GES tesisi kapasitesi ortaya çıkmaktadır. Yatırım maliyeti hesaplanmakta, yapılan fizibiliteye göre yönetim yatırım kararı sonrası, detay çalışmalar ve ihale dosyası oluşmakta. Bu süreçte resmi izin, proje ve kabul işlemleri paralel olarak yürümekte. 

Üretim tesislerinizde enerjiyi verimli kullanmak adına yaptığınız projeler var mı? Özellikle enerji izleme sistemleriyle tüketimlerinizi takip ediyor musunuz? 

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, 2012 yılında yapılan enerji verimliliği projeleri (Amerikan Enerji Bakanlığı, Sanayi Bakanlığımız ve İAOSB Sıfıra Yakın Bölge Projesi kapsamındaki firmalardan biriydik) ile enerji etütleri yapılarak bu etütlere istinaden iyileştirmeler yapıldı.    

2022 yılı hedef ve projelerinizi paylaşabilir misiniz? 

2022 için tamamlamayı planladığımız 2300 kW GES tesisi çatı uygulamamız bulunuyor. Ayrıca yeni fabrika ve stok alanlarımız tamamlandıktan sonra yatırımlara devam edeceğiz. Yine arazilere GES ve RES kurulumları ile ilgili de çalışmalarımız da devam ediyor.