25 bin megavat potansiyel kapasiteye sahip olması hedeflenen bir mega batarya fabrikasını yüzde 50 ortaklıkla kuracaklarını söyleyen Yüngül, “Bugünkü anlaşma da yeni çağın ilk adımı olacak. Sanayide dönüşüm sağlayan bir anlaşma ile 4,5 milyar dolarlık yatırımı 2018’den itibaren yapmaya başlıyoruz” dedi.


Türkiye’nin Otomobili projesinde Ortak Girişim Grubu’nda yer alan Zorlu Grubu, özellikle yerli otomobilde kullanılacak bataryaları üretecek tesis için Çinlilerle stratejik bir anlaşma imzaladı. Zorlu Grubu ile Çinli GSR Capital, 2023’e kadar 4,5 milyar dolarlık yatırım yapacak. Tesis, başta elektrikli otomobil ve telefonlar olmak üzere pek çok alanda kullanılabilecek bataryalar üretecek. İki şirket, toplam yatırım maliyetini yüzde 50 ortaklık kapsamında yarı yarıya üstlenecek. Bu yıl başlaması planlanan ve 5 yıl sonra tamamlanacak fabrika ve maden yatırımları ile 6 milyar dolarlık gelir, 4 bin kişilik istihdam ve bin kişilik bir Ar-Ge merkezi hayata geçirilecek.


BİR ÇAĞIN BAŞLANGICI
GSR Capital, Vestel ile elektrikli otomobiller ve enerji depolama pillerine yönelik 25 bin megavat potansiyel kapasiteye sahip olması hedeflenen bir mega batarya fabrikasını yüzde 50 ortaklıkla kuracak. Yüngül, “Bu ön anlaşma çok doğurgan bir sektörün ilk adımı. Hem enerji depolama hem akıllı şehir ve evler, otonom araçlar dahil bir sürü yavruları olacak. Bazı ürünler bir çağın başlangıcı olur. Akıllı telefon, internet gibi... Bugünkü anlaşma da yeni çağın ilk adımı olacak. Sanayide dönüşüm sağlayan bir anlaşma ile 4,5 milyar dolarlık yatırımı 2018’den itibaren yapmaya başlıyoruz” dedi.


MANİSA’DA KURULACAK
İşe ilk önce elektrikli otomobiller ve enerji depolama için pil tesisinin kuruluşu ile başlayacakları bilgisini veren Yüngül, bu tesisin Manisa’da kurulacağını söyledi. Yüngül, “25 bin megavat pil yatırımı için, ortalama 300 bin metrekarelik alanda bir tesis kurulacak. 2,5 milyar dolarlık yatırımla 2018’de pil üretimimizin başlamasını ve 2023 yılında tamamlanarak aktif olmasını hedefliyoruz. 2 bin 500 kişi istihdam edilecek. Böylece telefonlar ile başlayan şimdi elektrikli otomobillerde ve enerjinin depolanmasında da kullanılan pil yatırımı ile Türkiye’de ekonomik büyümeye katkı sağlayacağız. Meta Nikelde 1 milyar dolara ara mamul ihraç edecekken katma değerli bir ürün haline getirip 6 milyar dolarlık ihracat yapmış olacağız. Bu işbirliğiyle aslında otomobilin beyni olarak tanımlayabileceğimiz pili ürettiğimiz ve bu alanda oyun kurucular arasına girdiğimiz bir atılımdan bahsediyoruz” diye konuştu.