İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyeliklerini yapan, Perşembe Pazarı’nın 60 yıllık tüccarı Uzertaş A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Erem, tüccarlara dayanışma çağrısında bulundu.

Tüm dünyada hakim olan ekonomik sıkıntıları baz aldığı çağrısında Erem, tüccarlara 2018 yılındaki zorlu ekonomik sürecin 2019’a taşındığını ancak bu zorlu süreçten beraber doğru adımlar atılarak çıkılabileceğinin altını çizdi.
Sektördeki tecrübesinden yola çıkarak şimdiye dek birçok ekonomik sıkıntılar, krizler ve döviz kurunda dalgalanmalara şahit olduğunu vurgulayan Erem, Türkiye’nin ilk kez ekonomik kriz yaşamadığını, daha önce de olduğu gibi yine birlik ve beraberlik ile bu zorlu sürecin atlatılabileceğini söyledi. Erem “Sektörümüzün şu anki temsilcilerinin babaları hatta dedeleri, pek çok benzer ekonomik açıdan zorlu süreçlerden omuz omuza vererek çıkmıştır ve bu yine böyle olacaktır. Kimse kuşku duymasın.” diyerek sektör paydaşlarına dayanışmanın önemini hatırlattı.

Erem, uzun yıllardır her yılbaşında yayınladığı ekonomik süreç öngörüleri ve fiyat listeleri tespitlerinin doğru çıktığını, sektör paydaşlarının bundan ötürü kendisine “İlhan Ağabey’in söyledikleri yine doğru çıktı.” söylemlerini hatırlatarak “Yapısal reformların hemencecik hayata geçirilmesi türünden hükümet yetkililerine düşen görevler olduğu gibi, biz tüccarlara da düşen sorumluluk ve görevler var.” dedi.

“DEĞERLERİNİZİ KORUYUN”

Tüccarlar olarak bu zorlu süreci kesinlikle atlatacaklarının önemle altını çizen Erem, yaptığı yazılı açıklamada “Değerlerinizi koruyun. Sel gitse de kum kalır.” ifadelerini kullandı.
Aşılmaya çalışılan bu süreç içerisinde büyük önem taşıyan noktalardan birinin de verilen sözlerin itibari değeri olduğunu savunan Erem, tüccarlarının deyim yerinde ise zincirleme kazalara uğramasını engellemek için sözleri bağlayan kambiyo evraklarını zamanında vermeleri gerektiğine dikkat çekti. 

Erem sözlerine “Bu dönemler; ayağını yorganına göre uzatıp, sipariş, tahsilat ve tediyelerin aksamaması için azami önem gösterilmesi, banka kredileriyle boğuşmadan, öz kaynakların devreye sokulması dönemidir.” şeklinde devam etti.
Tüm bu dayanışma mesajları vesilesiyle en son şirketten alacağı miktarın önemli bir bölümünü yine şirketine hibe ettiğini belirten Erem, bunun tüm sektör paydaşları için bir örnek olmasını umduğunu da sözlerine ekledi.

MART AYINA KADAR SABIR

Tüccarları birlik ve beraberliğe teşvik amaçlı yayınladığı yazılı açıklamada Erem, Mart ayı itibariyle enflasyonun kontrol altına alınabileceğini ve işlerin de aynı ölçüde açılacağını öngördüğünü belirtti. Erem öngördüğü bu iyileşme sürecinin, inşaat sektörüne sağlanan direkt ve dolaylı teşvikler ile hırdavat ve nalburiye piyasalarına da olumlu yönde yansıyacağını düşündüğünü söyledi.