BURSA (AA) - Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Türkiye'nin İspanya ile otomotiv sektöründeki iş birliğini geliştirmek gayesiyle bu ülkeye sektörel ticaret heyeti gezisi gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili olarak birlik tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomotiv sektörü, dünyanın lider otomotiv üreticisi ülkeleriyle rekabet ettiği İspanya pazarına yönelik önemli bir çalışmaya daha damgasını vurdu.

OİB'in 17-20 Şubat'ta düzenlediği ve şimdiye kadarki en geniş katılıma sahip ticaret heyeti gezisinde Türk otomotiv heyeti, İspanyol firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, OİB Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Şenyurt ve Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar'ın da katıldığı gezide, Türk otomotiv sektörünü temsilen toplam 20 firma katıldı.

Açıklamada görüşlerinebaşvurulanÇelik, Avrupa'nın önemli otomotiv üreticilerinden İspanya'nın 1,5 milyon adedin üzerindeki motorlu araçlar pazarıyla aynı zamanda önemli bir potansiyel barındırdığının altını çizdi.

Türkiye'nin, otomotiv ihracatından yüzde 5,5 pay alan İspanya'ya senede 1,7 milyar dolar düzeyinde otomotiv ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Çelik, şuöyle devam etti.

"OİB olarak düzenlediğimiz sektörel ticaret heyetinin bu rakamı artırma yönünde önemli iş birliği fırsatı yaratacağına inanıyoruz. İspanya'ya yönelik otomotiv ihracatının alt ürün gruplarına bakıldığında binek otomobil ihracatı 952 milyon dolarla en büyük paya sahip. Tedarik endüstrisi ihracatı 369 milyon dolarla ikinci sırada bulunurken bu ürün grubunu 156 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı, 96 milyon dolarla çekiciler ihracatı ve 87 milyon dolarla da otobüs-midibüs-minibüs ihracatı takip etti."

İspanya, 2,8 milyon adetlik motorlu araç üretimiyle Avrupa'nın ikinci, dünyanın dokuzuncu büyük otomotiv üreticisi durumundayer alıyor. Türkiye'nin hemen önünde yer alarak Avrupa'nın en büyük ticari araç üreticisi durumunda olan İspanya, binek otomobillerde de Almanya'nın ardından Avrupa'nın ikinci büyük üreticisi olmaya devam ediyor. İspanya'da dünyanın önde gelen otomotiv şirketleri de üretim gerçekleştiriyor.

İspanya'nın senelik otomotiv ithalatı 47 milyar dolar düzeyindeyer alıyor. En önemli ithalat kalemini 22,2 milyar dolarla binek otomobiller meydana getirirken, tedarik sanayi ithalatı da 17,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşiyor.

Ülkenin otomotiv ithalatında Almanya'nın payı yüzde 25'ten fazla olurken, Fransa da ülke ithalatında önemli paya sahip durumda. İspanya'nın otomotiv ithal ettiği ülkeler arasında İtalya, Japonya, İngiltere, Çekya, Türkiye, Portekiz, Polonya, Güney Kore ve Slovakya bulunuyor. 2018 senesinde İspanya'nın otomotiv ithalatında yedinci sırada bulunan Türkiye, ayrıca İspanya'nın otobüs ithalatında ikinci, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ithalatında üçüncü sırada yer alıyor.