İstanbul Ortaköy’de 20 Aralık Perşembe günü gerçekleşen 2018 yılı son İMSAD ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısı Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan’ın açılış konuşması ile başladı. Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ın sözü devralmasıyla devam eden toplantıda açıklama yapma sırası Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin’e geldiğinde, İMSAD’ın 2019 yılı iş gündemlerini ve hayata geçirecekleri projeleri değerlendirdi.

SURİYE, TÜRKİYE’NİN İHRACATINA YANSIYACAK

ABD’nin Suriye’den çekilme kararını ve bu durumun Türkiye’ye yansımalarını değerlendiren Alkin, “Suriye’nin yeniden inşası, Türkiye’nin ihracatına yansıyacaktır.” şeklinde konuştu.
Rusya’nın, ABD’nin Suriye’den çekilme kararına tepkisini yorumlayan Alkin, bunun aslında Amerika’nın kalıcı olarak Suriye’den çekildiği takdirde, Rusya’nın da çekileceği ve 2019 itibariyle anlaşıma varılmış anayasa münazaraları açısından büyük önem taşıyan bir aşama olacağı anlamına geldiğini söyledi. Tüm bu aşamaların gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin inşaat malzemeleri ihracatına dönüşüyle alakalı çalışmalara başlanması gerektiğini kaydeden Alkin, kalıcı bir ateşkes sonrasında anayasa referandumu ve genel seçim ile Suriye’nin yeniden inşasının başlamasının söz konusu olduğunun altını çizdi.

Bu süreçlere karşı Türkiye olarak yeterli öngörü ve kararlılıkla hareket edilmesinin önemine vurgu yapan Alkin, 2019 – 2021 yıllarında Türkiye’nin, Suriye’deki yeniden inşa sürecinde kayda değer bir ağırlığının olması gerektiğini sözlerine ekledi. “Bu durumun Türk inşaat malzemesi ihracatına ciddi bir itici güç olarak yansıması için süreci bire bir ve sürekli olarak takip etmeliyiz.” diyen Alkin, Türkiye’nin bu konuda yeterliliğinin üst düzeyde olduğunu dile getirdi.