“İDEAL ZAMAN”

Döviz kurlarındaki artıştan kaynaklı yatırımların ertelenmesi ekonomide durağanlığı da beraberinde getirdi. Türkiye’deki son dönem ekonomik gelişmeleri değerlendiren TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Zafer Yıldırım, Türkiye Ekonomisi’ndeki kırılgan noktalara dikkat çekti. Döviz kuruna karşı aşırı hassas davranışın makro ve mikro olmak üzere her kesimde etkili olduğunu belirten Yıldırım, bu durumun bir diğer taraftan da katma değeri düşük sektörlerin dönüştürülmesi konusunu gündeme taşıdığını dile getirdi. Şu anda Türkiye’de yaşanan ekonomik sürecin, sektörlerdeki katma değeri arttırmak adına düşünmek için oldukça uygun olduğunu kaydeden Yıldırım, “Klasik bir tabir gibi dursa da inanılmalı ki krizler aynı zamanda kesinlikle bir fırsattır.” dedi. Ekonomik sıkıntıların, yalnızca üretici için değil siyasiler için de dönüşümlerini doğru yapmaları adına ideal bir zemin oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Yıldırım, yapısal sorunların çözülmesi ve Türkiye Ekonomisi’nin arzu edilen sektörlerde rekabetçi konumuna gelmesi için oldukça ideal bir zamanda olduğumuzu vurguladı.

“DENGELER DEĞİŞİYOR”

Küresel ölçekte dengelerin değiştiğini belirten Yıldırım, Türkiye’nin olası yeni ekonomik senaryolara kendini hazırlaması gerektiğinin altını çizdi.
Yıldırım, AB’nin ve ABD’nin kendilerine yeterlilik oranlarını arttırmayı hedeflediklerini, diğer tarafta ise Çin’in OBOR projesine karşılık yine ABD’nin kendi küresel değer zincirlerini de oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı. Diğer yandan yine AB’nin Brexit tartışmalarına fazlaca enerjiyi zaten harcadığını ve dünya çapında ekonomik dengelerin değişmesinin an meselesi olduğunu da sözlerine ekleyen Yıldırım “Türkiye her türlü yeni ekonomik senaryolara hazır olmalı.” ifadelerini kullandı.