SAHTE SİTE MAĞDURİYETİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerince, online alışveriş yapan müşterilerin yüzde 25’i sorunlar yaşıyor. Müşterilerin en büyük problemini ise sahte alışveriş siteleri oluyor. Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre, online alışverişte güven damgası uygulaması başladı. Buna göre Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), e-ticaret sitelerine güven damgası verecek.

Sitelerin ana sayfalarında yer alacak olan güven damgası, güvenilirlik ve siber koruma konularını içeren testi o sitenin başarıyla geçtiği anlamına gelecek. Online alışverişlerdeki mağduriyeti ve dolaylı yoldan da perakende payını yüzde 30 arttırmayı hedefleyen proje 2019’da hayata geçecek.

SİTELER NE YAPACAK?

Buna göre e-ticaret siteleri güven testi başvurusundan en fazla üç ay önce olmak üzere her yıl en az bir kez sızma testi yaptırmak zorunda olacak. Kişisel veri ve ödeme bilgileri içeren tüm işlemler SSL ile gerçekleştirilecek.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Güven Damgası’nı edinmek isteyen e-ticaret siteleri, başvurularını GDS’ye (Güven Damgası Sağlayıcıları) www.guvendamgasi.org.tr sitesi üzerinden yapacak. Başvuru sonrası GDS’nin tebliğ ettiği şartları kontrol edecek. Başvuru yapan sitede eksik bir bilgi varsa ek süre verilecek. Tüm gereklilikler yerine getirildiği takdirde güven damgası alacak olan sitelerin başvurularını GDS 30 gün içerisinde sonuçlandırmak zorunda olacak.