Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKSMER), tekstil sektöründe katma değerli ürün ihracatını arttırmak amacıyla 2014 yılında kuruldu. TEKSMER’in çalışmalarını değerlendiren ve hedeflerini anlatan TEKSMER Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, “İzmir’i bir teknik tekstil merkezi haline getirmek istiyoruz.” dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleşen “2018 Yılı Değerlendirmesi ve Teknik Tekstiller Alanında Yaşanan Gelişmeler” toplantısında örneklerle betimlediği konuşmasını gerçekleştiren Ünlütürk, bir örme kumaşın kilogram ücretinin 6 dolar civarlarında olduğunu ancak o kumaşı koruyucu özellikli hale getirdiklerinde bu fiyatın 30 dolarlar civarlarına yükseldiğini belirtti. 

Teknik tekstil alanının büyümesi konusuna değinen Ünlütürk, iş güvenliği mevzuatında çalışanlara iş yeri şartlarına uygun kıyafet verilme zorunluluğu olmadığını belirtti. Almanya gibi diğer gelişmiş ülkelerdeki konuyla ilgili gelişmiş mevzuatların olduğunu belirten Ünlütürk, Türkiye’de de bu düzenlemenin yapılması halinde teknik tekstil sektörünün önümüzdeki dönemlerde yükse hızda büyüme gösterebileceğine dikkat çekti.

“HAM MADDE İÇİN HAREKETE GEÇTİK”

Yerlilik ve millilik konusunda da değinen Ünlütürk, Türkiye’de yurt dışından alınan lif ve elyaflar ile üretim yapılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Ünlütürk ayrıca teknik tekstil firmalarının lif geliştirmeleri için altyapılarını güçlendirme çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirtti. “Teknik tekstildeki kumaş üretiminin Çin, ABD ve Almanya’ya bağımlılığını bitirmek istiyoruz.” şeklinde konuşan Ünlütürk, konuyla ilgili tekstil sektöründeki firmaların ham madde AR – GE’lerini geliştirmek adına harekete geçtiklerinin de altını çizdi.