Atık yönetimi, Geri Dönüşüm ve Çevre Teknolojileri Uluslararası Fuarı REW İstanbul’u düzenleyen Tarsus Turkey, OSB’lere yönelik çevre araştırma raporunu açıkladı. 2018’in araştırma sonuçlarının oldukça çarpıcı olduğu dikkat çekti. Türkiye genelinde 222 Organize Sanayi Bölgesi’ni ve 53 bin 757 firmayı kapsayan araştırmada, geri dönüşüm ve üretim esnasında oluşan atıkların yönetimi konularında altyapı yatırımlarına gereksinim duyulduğu sonucu çıktı.

"SONUÇLAR ÇARPICI"

Tarsus Turkey’in yaptığı araştırma raporu doğrultusunca Organize Sanayi Bölgeleri’nde yüzde 77’lik bir oranın çevre yönetim sistemi yok. Yine OSB’lerin yüzde 58’lik bir kısmın merkezi su arıtma sistemi bulunmazken yüzde 86’sının ise proses atık yönetimi mevcut değil. Araştırma raporunun diğer verilerinde göze çarpan diğer unsurlar ise Organize Sanayi Bölgeleri’nin yüzde 87’lik bir kısmında tehlikeli atık yönetimi bulunmazken yüzde 86’sında ise ambalaj atığı yönetimi yok.

Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Tarsus Turkey Genel Müdür Yardımcısı Seda Bozkurt, atıkların doğru yönetimi için her OSB’de muhakkak bir çevre yönetimi sisteminin bulunması gerektiğinin altını çizdi. Bozkurt, her üretici firmanın üretim atıklarını geri dönüştürme ve bu geri kazanımlarını ham madde olarak kullanmalarının ya da çevreye asgari zarar ile bu atıkları yok etmelerinin yasal zorunlulukları olduğunu hatırlattı.

Yaptıkları araştırmaya göre Türkiye’de çevreye tehlikeli madde yayan firmaların sayılarının oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Bozkurt, 222 OSB’nin yalnızca yüzde 23’ünde çevre yönetim sistemi olduğunu, bunun oldukça düşük bir rakam olduğunu açıkladı.

“ÇEVRE YATIRIMLARINDA DESTEĞE İHTİYAÇ VAR”

Araştırma raporlarındaki sonuçların oldukça çarpıcı olduğunu belirten Bozkurt, OSB’lerin çevre koruma adına yapılacak yatırımlar için yatırım desteğine ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Bozkurt son olarak, firmaların atık yönetimi yatırımlarını minimalize edilmesi çevreye karşı duyarlılığın ve dönüşümün en üst seviyelere çıkması için sürdürülebilir tek çözümün ‘Teknoloji Yatırımı’ olduğunu belirtti.