Geri dönüşüm bilincini oluşturmak için Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında 1 Ocak 2019 itibariyle alışveriş poşetleri ücretli olacak. Avrupa Birliği’ne uyum süreci içerisinde gündeme gelen uygulama ile vatandaşa çevre kirliliğinin önüne geçmek ve geri dönüşüm bilinci kazandırmak amaçlanıyor ancak yasadaki bir takım belirsiz konular hem tüketiciyi hem de plastik sektörünü düşündürüyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Eroğlu, 20 bin personelin istihdamının sağlandığı sektörde yüzde 50’lik bir kayıp yaşanıp 10 bin çalışanın işini kaybedebileceğini belirtti.

SAĞLANACAK GELİR GERİ DÖNÜŞÜME AKTARILMALI

Yasanın konuşulmaya başlandığı ilk günden beri yakından takibini yürüten Eroğlu, 1 Ocak 2019 itibariyle yürürlüğe girecek olan yasanın belirsiz kalmış kısımlarına dikkat çekti ve düzeltilmesini istedi. Avrupa’daki uygulamada 50 mikron üstü poşetlerin uygulama dışında tutulduğunu belirten Eroğlu, bu maddenin Türkiye’de başlatılacak uygulamanın yönetmeliğinde yer almadığını söyledi. Biyobozunur biyoplastiklerle ilgili mevzuatta herhangi bir açıklamaya yer verilmemiş olmasını da eleştiren Eroğlu, bu malzemelerle üretilen poşetlerin ücretsiz olmasını, aksi takdirde küçük esnaf ile tüketici arasında sorunlar yaşanmasının oldukça olası olduğunu dile getirdi.

Küçük esnaf ile tüketici arasında yaşanabilecek olası olumsuzluklara karşı uygulamanın en az 200 metrekarenin üzerindeki işletmelerde geçerli olması gerektiği kanaatinde olduklarını belirten Eroğlu, poşetlerin azımsanmayacak bir fiyata (poşet başı 25 Kuruş) satılacağı hatırlatmasını yaptı. Eroğlu ayrıca, satılan poşetlerden elde edilecek gelirin geri dönüşüme aktarılmasının daha doğru olacağını da sözlerine ekledi.

“ÇÖP POŞETİ SATIŞLARI ARTACAK”

Yasanın plastik poşet üreticilerini zor duruma sokacağını kaydeden Eroğlu, Birleşmiş Milletler’in yayımlamış olduğu bir raporda ücretli poşet uygulamasının o ülkedeki tüketimi yüzde 60 oranlarında düşürdüğünü dile getirdi. Türkiye için de benzer bir durum olarak uygulamanın ilk yılı yüzde 50’lik bir tüketim düşüşü yaşanmasını beklediklerini belirten Erdoğdu, aynı zamanda sektörde büyük bir istihdam kaybı yaşanacağının da altını çizdi. 10 bin çalışan kaybını öngördüklerini belirten Erdoğdu, sektörde yüzde 50’lik çalışan kaybı yaşanabileceğini sözlerine ekledi.

Tüketicinin her alışverişte poşetlere ücret ödemek istemediğinin duyumlarını belirten Eroğlu, çöp poşeti kullanımının artacağını belirtti. Eroğlu bu durumun firmaları için bir fırsat olduğunun da altını çizdi.