PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün, son dönemde en çok konuşulan konulardan biri olan poşet düzenlemesi hakkında açıklama yaptı. Plastik poşetlerdeki ücretlendirmelere yönelik düzenlemeyi değerlendiren Gülsün “Birtakım lobi çevreleri bu düzenlemeyi kendi algı oyunları için kullanıyor.” şeklinde konuştu.

Plastik sektörünün poşet alanını 36,5 milyar dolarlık ciroya sahip ve 30’dan fazla sektörü besleyen bir yapıda olduğunu hatırlatan Gülsün, plastik poşetlerin halihazırda kullan – at toplum düzeniyle yaşamını yürüten bir toplumda günah keçisi yapıldığına dikkat çekti.

Kullan-at toplumların sembolü haline gelen plastik poşetlerin, kendi ağırlığından bin kat fazlasındaki ağırlığı taşıyabilen, hafif, hijyenik ve su geçirmez olduğunu hatırlatan Gülsün, bu nedenle plastik poşetlerin kullanımının azaltılmasına yönelik AB’de düzenlemelerin mevcut olduğunu söyledi. Gülsün ayrıca “Ancak bizdeki son düzenleme AB’deki düzenlemeyle uyuşmuyor.” dedi. 

GERİ DÖNÜŞÜMLERİ VAR

Plastik poşetlerin doğada bırakılmasındansa geri dönüştürülmesi gerektiğini, plastiklerin birçok kez geri dönüştürülebileceğini belirten PAGDER Başkanı Gülsün, yönetimlerin hijyenik olmayan file ve bez çantadan ziyade atık yönetimi ve geri dönüşüm sistemlerini iyileştirmesinin, bununla beraber de süpermarketlerin poşetten kar elde etmesindense depozitolu sistemleri uygulamaya başlamasının çok daha efektif olacağını söyledi.