Niziplioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Niziplioğlu yakın geçmişte Nimaş A.Ş’yi kurmuş ve madencilik sektörüne yeni bir bakış açısı getirmişti. Çalışmalarıyla ve hedefleriyle ilgili açıklama yapan Nizipoğlu, madenciliğin en büyük sorununun finansal olduğunu, bundan dolayı çalışmalarını hızlandırıp altın başta olmak üzere bir dizi madenin rezervlerini tespit edeceklerini, hemen ardından da uluslararası piyasaya açılacaklarını söyledi.

“Türkiye’de madencilik alanında çok büyük potansiyel var.” diyen Nizipoğlu, Türkiye’nin maden gelirinin yalnızca doğaltaştan 2 milyar dolar olduğunu, genel toplamın ise 4,5 milyar doları bulduğunu kaydetti. Nizipoğlu, “Yine de bu rakamlar dünya ortalaması baz alındığında oldukça düşük. Gelişmiş ülkelerde bu oran milli gelirin yüzde 8 ile 10’u arasında değişiklik göstermekte. Biz de bu oranı yükseltmek için çalışacağız ve özellikle maden sektörünün sağladığı istihdam göz ardı edilemez bir gerçek. Bu sayede Türkiye’deki istihdamı da arttırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu. 

30 MİLYAR DOLAR FİNANS SORUNUNU ÇÖZER

Maden alanındaki en büyük sorunsalın finans kaynaklı olduğunu vurgulayan Nizipoğlu, ihtiyaç duyulan düzeydeki finansmanı bankalar aracılığıyla sağlamanın mümkün olmadığının altını çizdi. Gerek bankalardaki kredilerin vade oranlarındaki kısalık gerek ise teminat oranlarının yüksek oluşunun madencilik sektörünü olumsuz yönde etkilediğini belirten Nizipoğlu,” Türkiye genelinde 10 bin civarı maden sahası için 30 milyar dolar finansal kaynak gerekli.” dedi.

“HAYAL GÖRMEYE GEREK YOK”

Nizipoğlu konuşmasının devamında Nimaş A.Ş’nin kuruluşundaki temel prensibin Türkiye’deki maden rezervlerinin tespiti ve takibinin bir an önce yapılması ve gereken değeri görebilmeleri adına yurt dışı pazarında tanıtımlarının gerçekleştirilmesi olduğunu dile getirdi. Türkiye’de yazık ki madenciliğin verimsiz çalışan faktörü yüzünden yeterli değer ve önemin gösterilmediğinin de altını çizen Nizipoğlu, bu alanda Nimaş A.Ş’nin öncülük etmek için çalışacağını sözlerine ekledi. “Amacımız; rezerv tespiti yapılan madenlerin ekonomik değerinin belirlenmesi ve ülke ekonomisine kazandırılması.” diyen Nizipoğlu bunun için her madene bir fon kurulması gerektiğini belirtti. Maden sektörünün hak ettiği değeri görebilmesi için yapılması gereken çalışmaların finansal yükünü kişilerin ya da şirketlerin tek başına asla karşılayamayacaklarını vurgulayan Nizipoğlu, kurulan fonlara gelecek yatırımcılarla konuşulması ve yapılmak istenenlerin anlatılmasının elzem olduğunu söyledi. Nizipoğlu sözlerini “Uluslararası arenada meramımızı anlatıp kaynak sağlamalıyız. Başka türlü madenlerimizi çıkartamayız. Hayal görmeye gerek yok.” şeklinde bitirdi.