Badeer 1. İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi’ne katılan Netmarble EMEA Genel Müdürü Barış Özistek, diğer ülkelerle kıyaslandığında, teknoloji girişimlerinin kurulması, doğması ve büyümesi için en ideal pazarlardan birinin Türkiye olduğunu dile getirdi.


Özistek, Türkiye’deki teknoloji girişimlerinin diğer ülkelere kıyasla çok daha düşük maliyetlerle yapılabildiğinin altını çizdi ve ekledi “Türkiye’de üretileni küresele taşımak bir hayli mümkün. Hometown Kuralı dedikleri şey de tam olarak bu ve Türkiye bu kurala en uygun ülkelerden biri. “

Netmarble EMEA Genel Müdürü Barış Özistek, 5 Aralık 2018 tarihinde, İstanbul’da gerçekleştirilen Badeer 1. İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi kapsamındaki “Türkiye’de Yatırım Fırsatları” panelinde konuştu. T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle, Badeer Yatırım Platformu’nun ilk kez düzenlediği zirve ile Türkiye’deki yabancı yatırımların fazlalaştırılması, bu yatırımların daha kurumsal ve daimi bir şekilde ülkeye gelmesi hedeflenmekte.

Barış Özistek yaptığı konuşmada, Türkiye’deki genç nüfus oranının yüksekliği, maliyet düşüklüğü, nüfusun teknolojiye olan merakının yüksek olması ve çok yetenekli mühendislerin iş dünyasında bulunması gibi birçok nedenden dolayı teknoloji girişimlerinin hayata geçirilmesi için en uygun ülkelerden biri olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin tüm bu özellikleri barındırdığını ve bundan dolayı hem yatırım maliyetleri hem de girişimi Türkiye’de test edip başarısını görme açısından girişimcilikte ‘Hometown Kuralı’ adı verilen tüm imkanlara sahip olduğunu vurguladı. 

Türkiye Oyun ve Yapay Zekada Bölge Lideri”


Türkiye’nin oyun ve yapay zeka alanlarındaki yatırım konumunu da değerlendiren Özistek, “Yapay zeka dünyada en çok yatırım çeken alanlardan biri haline geldi. Bölgemizde yapay zeka konusunda en çok teknoloji şirketi Türkiye. Sadece StartersHub yapay zeka alanında çalışan birkaç şirkete yatırım yaptı. Oyun sektöründe de durum aynı. Türkiye tartışmasız Avrupa ve Ortadoğu bölgelerinin en başarılı ülkelerinin başında geliyor. Teknoloji girişimlerinin doğup büyüyebilmeleri için nüfus çok önemli bir kıstas, Türkiye’deki akıllı telefon iş hacmi oranı yüzde 65’in üzerinde. Türkiye’de akıllı telefon kullanan kişi sayısı Avrupa veya Ortadoğu bölge ülkelerinin birçoğundan fazla.” dedi.

Türkiye’deki Ekosistem Gücü


Özistek, Türkiye’deki teknoloji ekosisteminin gücüne de vurgu yaptı ve “Seçeceğiniz herhangi bir gün içerisinde en az 3 teknoloji etkinliği bulabileceğiniz bir ülkedir Türkiye” dedi. ‘Hometown Kuralı’na yeniden atıfta bulunan Özistek, yatırımcı alanında önümüzdeki 3 yıl içerisinde teknoloji yatırımları konusunda çok büyük fırsatlar mevcut. Şu anda teknolojik girişimler fon bulmakta zorlanıyorlar. Öngörülü yatırımcılar teknoloji alanında oldukça iyi geribildirim alabilecekleri projelere yatırım yapma şansına sahipler” şeklinde konuştu.

“En önemli fırsat maliyet düşüklüğü”


Teknoloji alanında yatırım yapacak girişimciler için en önemli fırsatın maliyet düşüklüğü olduğunu belirten Özistek, reklam maliyetlerine de değindi ve özellikle Amerika, İngiltere ve Japonya ile kıyaslandığında Türkiye’deki reklam maliyetlerinin 10 – 15 kat daha düşük olduğunun altını çizdi.

Eğitimli nüfus oran yüksekliği


Yaptığı konuşmada Türkiye’deki eğitimli nüfus oranının yüksekliğine dikkat çeken Özistek, “Özellikle kalifiye insan kaynağı konusunda mühendislerimiz ön plana çıkmaktadır. Teknoloji konusunda Türkiye’de gerekli ekosistem oluşmuş durumdadır. Buna rağmen gerekli yatırım desteği oranı yetersizdir. Bu nedenledir ki teknoloji konusunda yatırım yapacak girişimciler için Türkiye büyük bir fırsat oluşturmaktadır” dedi.