Küresel açıdan son dönemlerde kendisini iyiden iyiye hissettiren ekonomik zorluklar ülkelerin jeopolitik konumlarının öneminin yeniden hatırlatır oldu. Tüm dünyada yerlilik ve millilik konusu ilk gündem maddesini oluştururken Türkiye’de de durum farklı değil. Bu bilinç ile üreticilerin yerlilik ve millilik oranlarını arttırma çalışmaları da hız kazandı. Konuya ilişkin açıklama yapan Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç “Kazanılan bu bilinç, global pazarda daha rekabetçi olmamıza ve 2023 hedefi gereğince dünyanın en iyi ilk 10 ekonomisinden birisi haline gelmemize olanak sağlayacaktır görüşündeyim.” dedi.

Yerlilik ve millilik oranlarını arttırma çalışmalarında yaşanılan en büyük sıkıntının ham madde ithalatı sorunu olduğunu vurgulayan Güleç, konuyla ilgili yapılacak proje çalışmaların büyük önem taşıdığının altını çizdi. 

Endüstri alanında Türk Sanayicisi’nin üzerindeki maliyet baskısını azaltmak adına çalışmalarını yürüttükleri projelerden bahseden Güleç “Yerli tedarikçi havuzumuzu güçlendirme ve cari açığımızı kapatmamız yönündeki vizyonumuz, yeni yönetim sistemiyle çok daha etkin ve bütüncül bir şekilde hayata geçirilecektir inancındayız.” şeklinde konuştu. 

“HEDEFE EN YAKIN SEKTÖRÜZ”

Güleç yaptığı yerlilik ve millilik oranını artırmaya yönelik tüm çalışmaları sonuna kadar desteklediklerini belirtti. Mobilya sektörünün tamamen üretim, ihracat ve istihdam dostu bir sektör olduğunun altını çizen Güleç, an itibariyle sektör olarak 177 ülkeye ihracat yaptıklarını ve yaklaşık 2 milyar dolara dış ticaret fazlası verdiklerini söyledi. Tüm bunların yanında 10 milyar dolara yakın üretimlerinin yalnızca üçte birlik oranını ihraç ettiklerini vurgulayan Güleç, mobilya sektörü olarak yan sektörleriyle de birlikte 500 bin kişiye yakın istihdam sağladıklarının da sözlerine ekledi. “Tüm bu faktörler göz önüne alındığında 2023 hedeflerini gerçekleştirmeye en yakın sektör biziz.” diyen Güleç, sektör olarak bu yetilerinin dışında yerli ve milli bir sektör olduklarını da ifade etti.
Açıklamasında, mobilya sektörünün sıkıntılarına da değinen Güleç, sunta-MDF ve sünger gibi ham maddelerde yerli üretimin kısıtlı olduğuna dikkat çekti ve ekledi “Bu ham maddelerin erişiminde yerli üreticilerin desteklenmesi sektör olarak en büyük beklentimiz.”