Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2019 Şubat’ında devreye girecek yeni görüntülü takip sistemi hakkında bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci; ihracatçının, malının bulunduğu konteyneri kameralar aracılığı ile anlık olarak uzaktan takip edebileceğini açıkladı. Bilge Yazılım Sistemi projesi 2019 yılında hayata geçtiğinde tüm süreç online sistem üzerinden dijital olarak ilerleyecek.
İhracatçıların sorunlarının farkında olduklarını belirterek bir dizi yeni düzenlemeyi hızla devreye alacaklarının müjdesini veren Bakan Bülent Tüfenkci şunları söyledi: “Bakanlığın hayata geçirdiği online takip sistemi ile ihracatçılar, ihracat mallarının gümrükleme aşamasını online takip edebiliyor. Bu uygulama ile bakanlık memurlarımızın ihracatçılar tarafından da değerlendirilmesine de imkan sağlıyoruz. Bugüne kadar 900 kişinin sisteme girdiğini biliyoruz. Bu yeterli değil, yararlanan kişi ve kurumların sayının artması lazım”.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bir başka çalışması olan, 2019 Şubat’ta devreye girecek yeni görüntülü takip sisteminden bahseden Tüfenkci, ihracatçının, malının bulunduğu konteyneri kameralar aracılığı ile anlık olarak uzaktan takip edebileceğini ifade etti. Bilge Yazılım Sistemi olarak adlandırılan yeni proje 2019 yılında hayata geçtiğinde kağıt ve dosya yükü tamamen ortadan kalkacak ve tüm süreç online sistem üzerinden dijital olarak ilerleyecek.

TGSD Başkanı Hadi Karasu, Gümrük Bakanlığı’nı ziyaretinde yaptığı konuşmada , görüntülü takip sistemini bu olumsuzlukları daha yakından takip etmek ve ortadan kaldırmak bakımından memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

GÜMRÜK PROSEDÜRLERİNİN KOLAYLAŞTIRILMASI İHRACATA POZİTİF ETKİ YARATACAK
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu, hazır giyim ihracatçılarının potansiyelini artıracak önerilerini paylaşmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin makamında bir ziyaret gerçekleştirdi.  Ziyarette, Başkan Hadi Karasu sektörde ihracat yapan 17 bin firmanın sadece bin tanesinin ihracatın %80’ini yaptığını hatırlatarak bu firmaların ayrı bir statüde değerlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Bu şirketlerin gümrük prosedürlerinin kolaylaştırılmasının ihracata pozitif etki yaratacağını belirtti.