Tüm Türkiye genelinde uzman personel ve lisanslı atık toplama araçlarıyla e-atık topladıklarını açıklayan GCL Geri Kazanım ve Rafineri San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Berrin Tektunalı, " Entegre atık yönetimi hizmeti verebilmek adına pil ve akü toplama geçici depolama izinleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Tehlikesiz Atık Toplama – Ayırma Belgesini bünyesine kattık" dedi.

GCL Geri Kazanım ülkemizde her geçen gün artan elektronik atık problemine karşı çevreye duyarlı çözümler üretmek, e-atıkların geri dönüşümünü sağlayarak enerji verimliliğine, sınırlı kaynakların korunmasına, maliyetlerin azaltılmasına ve ülkemizin güçlü bir ekonomiye kavuşmasına katkı sağlamak amacıyla yenilikçi ve sürdürülebilir iş anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüğünü açıklayan Berrin Tektunalı, "Ülkemiz haricinde Avrupa, Afrika, Asya ve Orta Doğu'da toplam sekiz ülkede elektronik atık toplama faaliyetlerinde bulunan GCL, kendi coğrafyasında büyük bir uluslararası oyuncu olma yolunda da hızlı adımlar atıyor" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisanslı elektronik atık işleme tesisinde televizyon, monitör (Lcd, Crt vb.), dizüstü - masa üstü bilgisayarlar, klavyeler, fareler, hard diskler, tabletler, cep telefonları, telefonlar, fotokopi ve yazıcılar, projektörler, CD ve DVD çalarlar, çamaşır – bulaşık makineleri, küçük ev aletleri (kettle, mikser, fön, matkap, ütü, meyve sıkacağı vb.), elektrik motorları, güç kaynakları, trafolar ve benzeri atıkların geri dönüştürüldüğünü anlatan GCL Geri Kazanım ve Rafineri San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Berrin Tektunalı, "Aydınlatma ekipmanları (floresan, tasarruflu ampül), kartuş toner vb. atıkların da bertarafı gerçekleştiriliyor. Şirketimiz entegre atık yönetimi hizmeti verebilmek adına pil ve akü toplama geçici depolama izinleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Tehlikesiz Atık Toplama – Ayırma Belgesini bünyesine kattı. Bu bağlamda birçok sanayi kuruluşumuzun atıkları mevzuatlara tam uyumlu çevreci süreçlerle yönetilmektedir. 2017 yılı Türkiye operasyonlarında hedeflediğimiz miktarların gerisinde kapattık, 2014 yılında faaliyete geçirdiğimiz Silivri tesisimiz kapasitesinin yüzde 15’lik kısmı kadar bu yıl geri dönüşüm gerçekleştirebildi" dedi.

Berrin Tektunalı sözlerini şöyle tamamladı: "GCL, tüm Türkiye genelinde uzman personeli ve lisanslı atık toplama araçlarıyla e-atık topluyor. E-atıklar tesisimize kabul edildikten sonra tartılarak, ilk önce değerli ve yeniden kullanılabilecek parçaların zarar görmemesi amacıyla elle söküm işlemine tabi tutulurlar. Bu ilk ayrım yapıldıktan sonra, çeşitli kırma ve ayırma makinelerinin yardımıyla atıklar, cam, demir, demir dışı metal, basılı devre kartları, kablo, pil ve plastik gibi bileşenlerine ayrılırlar. Bu malzemelerden tesisimizde geri dönüşüme uğramayacaklar, mevzuata uygun şekilde paketlenip depolanarak geri dönüşümlerinin veya bertarafının yapılacağı tesislere gönderilmeyi beklerler".