Antalya’da düzenlenen 9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Değer Saygın merkezin en son gerçekleştirdiği Türkiye’de şebeke bazında 2016-2026 yıllarına ait verilerinin saatlik simülasyonla yapılmış en kapsamlı ve ilk çalışmaya ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Saygın, 60 GW’a giden yolu ve sistem odaklı yaklaşımla ortaya çıkan fırsatları anlattı ve ''Elektrik ihtiyacının yüzde 20'si yenilenebilirden karşılanabilir'' dedi.

Değer Saygın Kimdir?

Değer Saygın, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nden mezun.

Değer Saygın, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi’nin Direktörü olarak çalışıyor. 2013 -2017 yılları arasında, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nda (IRENA), küresel yenilenebilir enerji yol haritası programını (REmap) geliştirdi ve yürüttü.

Bu program, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği kullanımını arttırmak için ülkelerin, bölgelerin ve dünyanın bu alanlardaki potansiyelini ve kapasitelerini değerlendiren bir program. 70 ülkenin verisi ile ülkelerin 7. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi ile Paris Anlaşması hedeflerine ulaşması konusunda yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanındaki faaliyetlerini inceleyen bu çalışma, dünyanın bu alandaki en büyük programı.

IRENA’ya katılmadan önce Değer, Utrecht Üniversitesi’nde uluslararası kuruluşlar, ülkeler ve özel sektör kuruluşları ile beraber enerji ve enerji kaynaklarının üretim sanayisinde sürdürülebilir kullanımı alanında projeler yürütmüştü. Değer, doktorasını da bu üniversitede tamamladı.