İNTERNETİN DERİNLİKLERİ

Son dönemlerin en çok konuşulan ancak hakkında pek fazla bilgi sahibi olunmayan konuların başında deep web (derin internet) ve dark web (karanlık internet) gelmekte. Konuyla ilgili arama motorlarından yapılan yüzeysel araştırmalarda ise deep web ve dark web konularında kulaktan dolma olarak tabir edilen güvenilir olmayan bilgilere ulaşılıyor. Hal böyleyken Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Me Consultancy kurucusu Murat Erdör konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

SADECE YÜZDE DÖRT

Erdör, "Derin internet, buz dağının görünmeyen yüzü olarak tabir ediliyor. Günlük hayatta kullanılan internetin tümü sadece yüzde dörtlük bir kısımdan ibaret. Kalan yüzde 96’lık kısım ise dark web ve deep web olarak bilinmekte. Katman katman dizayn edilmiş olan webin derinliklerine inmek için bilinmesi gereken yöntemlerin yanı sıra kişisel becerilerin de gelişmiş olması gerekli.” dedi.

ANLIK IP ADRESLERİ

Meraklılarının genellikle kullandığı Tor Browser’dan da bahseden Erdör, konuya ilişkin “İnternet dünyasının derinlerine inmek adına çoğunlukla Tor Browser (The Onion Routing) isimli yazılım kullanılmakta. Bu yazılım, kullanıcıların internette gezinirken IP adreslerini anlık olarak değiştirebilmelerini ve tamamıyla anonim bir kullanıcı olmalarını sağlıyor. Ancak tüm bunlarla beraber kullanıcılar, zararlı ve casus yazılımlarla beraber virüsler ve fidye yazılımlar gibi tehditlere de maruz kalıyor.” açıklamasında bulundu.

İLLEGALE DİKKAT

Deep web’i merak edenlere dikkat etmeleri konusunda da uyaran Erdör, açıklamasında “Tor Browser kullanarak internetin derinliklerine inmenin suç unsunu olup olmadığı konusu oldukça tartışılıyor. Yasal olarak Tor Browser’ı kullanmanın herhangi bir yaptırımı yok. Yani Tor Browser aslında yasal. Durumun tek handikabı deep web’te genellikle illegal faaliyetler yürütülmekte. Bu yüzden girişiniz yasal olsa dahi kullanım amacınıza göre suç işlemiş sayılabiliyorsunuz.” ifadelerine de yer verdi.

DERİN DÜNYA İNGİLİZCE

Deep web’de kullanılan dile ilişkin de bilgiler veren Erdör, “İnternetin derinliklerinde kullanılan tek bir dil var; İngilizce. Yapılan tüm faaliyetler İngilizce olarak gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla deep web kullanmak isteyenlerin özellikle iyi derecede İngilizce bilmesi gerekmekte.” dedi.

ŞİDDET İÇERİKLERİ

Dijital Dönüşüm Danışmanı ve Me Consultancy kurucusu Murat Erdör son olarak, “Deeb web’te tüm illegal olaylara rastlanabilme olasılığının bir hayli yüksek olduğuna değinen Erdör, genellikle şiddet ve illegal temalı içeriklerin varlığına dikkat çekti. Bunların yanı sıra önemli kişi ve kurumların gizli belgelerinin de bulunduğu deep web, yasadışı işler için gerekli bağlantıların da oluşturulma aracı halinde.” dedi.